Accessibility Tools

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

IMG 2746 2A gimnázium Klubtermében április 9-én nyílt meg a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás, azaz a „Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményei” - című kiállítás.

Tartalmát, a szerző, dr. Pálfi György, 16 éves tudományos kutatómunkája alapján állította össze, amelynek eredményeképpen 80 darab A2-es méretű tablón 330 magyarországi származású személyt és azok világra szóló szellemi alkotásait lehetett megismerni. A kiállítás szervezői elkötelezett hívei a magyarországi származású géniuszoknak és annak a történelmi küldetésnek, hogy nemzetünk felemelkedése szolgálatában a magyarországi származású elődök és a jelenben élők szellemi nagysága iránti tiszteleten keresztül növelhető az utódok önbecsülése és tenni akarása.

A kiállításban szereplő, a tudomány különféle területein maradandót és világraszóló felfedezést tett magyarországi származású tudósok, feltalálók, géniuszok alaposabb megismerésére tett kezdeményezés volt a „Barátkozz géniuszokkal” – című pályázat, amely lehetőséget kínált arra is, hogy a természettudományos érdeklődésű diákok kiegészíthessék az egyes érettségi tantárgyaik emelt szintű felkészülését.

A vállalkozó diákok a kiállított tablókon bemutatott géniuszok tanulmányozása után egyénileg, vagy 2 fős csapatokban, egy tetszőleges módon mutathatták be, a kiírásban megadott témák közül választva, azokat a tudósokat, feltalálókat, akiket ezáltal közelebbről megismertek. A projektmunka során használhatóak voltak az audio-vizuális telekommunikációs eszközök is, így készíthető volt kisfilm, riport, fotómontázs stb. – a lényeg az volt, hogy a diákok kreativitásukat és tehetségüket felhasználva igényes és esztétikus műveket készítsenek, amelyek jól tükrözik felkészültségüket és a választott témában való szükséges elmélyülést. A legjobb alkotások díjazásban részesültek.

Az eredményhirdetésre az utolsó tanítási héten került sor, ahol Varga István a Fonyódi Kulturális Intézmények igazgatóhelyettese és a Fejér Szövetség képviselői, Sajó Mária és dr. Boór Ferenc gratuláltak a gyerekeknek és átadták a díjakat a legjobb eredményt elért pályamunkákért. A pályázatra összesen 23 diák jelentkezett és 15 pályamunka készült. A legjobbnak ítélt tökéletesen megfelelt a választott műfaj formai és tartalmi követelményeinek, miszerint például nem csupán a tablókon szereplő tudósokról szerezhető információkat gyűjtötték össze, hanem saját gondolataikat, benyomásaikat is kifejtették, illetve megfogalmazták, hogy nekik mit jelentett, milyen útravalót adott ez a tudós arcképcsarnok. A legjobb prezentációt Kara Cintia az orvostudomány témakörben készítette holtversenyben Potó Marcellel, aki pedig a jelentős magyar találmányokból mutatott példákat. Esszé témakörben 3 diák adott le fogalmazást, akik közül Ács Krisztina írása lett a legjobb. Szabó Pál Placid pedig kisfilmet készített, amelyért különdíjat kapott. A gyerekek ajándéka egy-egy írószer csomag és a Magyarságtudományi Füzetek különféle példányai egy oklevéllel illetve emléklappal, amelyet minden résztvevő kézhez kapott az elismerő kézfogás kíséretében.

 Az áprilisban megnyílt Tudománytörténeti Kiállítás és a hozzá köthető pályázati felhívás sikeres megvalósítása egy négyes együttműködésen alapult. A kiállítás bemutatása és a pályázat kiírása valamint a díjazás a Fonyódi Kulturális Intézmények szervezésében valósult meg, amelyhez a kiállítási anyagot a Fejér Szövetség biztosította, a Mátyás Király Gimnázium igazgatója és tanárai pedig a fiatalok felkészítésében és motiválásában vettek részt, a Fonyód Média Nonprofit Kft. pedig a rendezvény hirdetésében és marketing feladataiban működött közre. Elmondható tehát, hogy ez kiváló példája a fiatalok megszólításának és bevonásának, amelyhez elengedhetetlen az egyes szereplők összefogása és együttműködése. A Fonyódi Kulturális Intézmények nevében ezúttal is köszönöm szépen minden közreműködőnek, külön a Gimnázium igazgatójának Bántó Zsuzsannának a támogatást és Kozák Attilának, a gimnázium informatika-fizika szakos pedagógusának, hogy felkarolta a pályázat ügyét és közreműködött a diákok megszólításában és motiválásban.

A verseny díjazottjai helyezésenként:

PPT kategóriában:

  1. helyezettek: Kara Cintia és Potó Marcell
  2. helyezettek: Mátrai Tamás – Musza Milán
  3. helyezettek: Czink Mátyás – Hódos Dávid és Száraz Cintia – Plavecz Mirjam

Esszé kategóriában:

  1. Ács Krisztina
  2. Buzsáki Margaréta
  3. Ágoston Katinka – Bera Borostyán

Különdíj: Szabó Pál Placid.

H.H.

 

SATÓHELYREIGAZÍTÁS: A 2018.06.12-én megjelent, a Fonyódi Tükörben elhangzott információk a Tudománytörténeti Vándorkiállításhoz kapcsolódó pályázat nem a Fonyódi Múzeumi és Helytörténeti Egyesület kiírására, hanem a Fonyódi Kulturális Intézmények szervezésében és anyagi támogatásával valósult meg. (szerk.)