Accessibility Tools

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

advent_2vasárnapPüspöki kérés szerint, minden hónap első vasárnapján elhangzó szentmisét a következő zsinatnak ajánlják.

A fonyódi plébános általános, az egyház kialakulásáról szóló beszéddel nyitotta meg a mait. Szó esett többek között az egyház születéséről, a vallás kialakulásáról is.

"Krisztus halála és feltámadása, illetve a Szentlélek eljövetele által született meg az egyház..." - fogalmazott Neumajer Zoltán plébános

Elhangzott néhány szó arra vonatkozóan is, hogy az egyházhoz minden ember csatlakozhat, ott védelmet és békességet lel, etnikai vagy nemi hovatartozástól függetlenül. Ami azért fontos gondolat, mert így az egyik legszebb ünnephez közeledve talán elgondolkodtatja az embert néhány ma is aktuális kérdésről. 

"Vannak isteni értékek, melyeket az ember nem változtathat meg..." - fogalmazott a plébános.

A mai napon meggyújtottuk az adventi koszorú második gyertyáját is. A színe szintén lila, azonban jelentése teljesen más mint az elsőé. A második gyertya a reményt szimbolizálja. Az ember ilyenkor végiggondolhatja, mi az az akár apró, szeretetteljes gesztus amit másokért megtehet. Fontos, hogy ez a hét a nyugalom, a belső tisztaság, a szeretet és a béke jegyében teljen.

De nem csak advent második vasárnapja, hanem december 6-a Mikulás napja is van ma. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a későbbi korokban a népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó Mikulás előképének tartják. A középkorban ezt a szerepet a felnőttek vették át, így alakult ki a hagyomány, mely szerint előző este a piros ruhába öltözött Mikulás, házról házra járt és apró ajándékokkal lepte meg a gyerekeket. Az sem volt ritka, hogy dicséret helyett büntetéssel fenyítette a rosszalkodókat. A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyermekeket.

Záró gondolatként egy részt idézünk Neumajer plébános szavaiból:

" Vigyáznunk kell egymásra, a világunkra, Földünk akárcsak egy emberi életút véges, és ezért mindkettő tiszteletet és szeretetet érdemel." 

 

Forrás: www.siposgazda.hu, www.wikipedia.org