Accessibility Tools

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

adventi koszorúAz advent szó a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit jelent: „az Úr eljövetele”. Az ünnep az V. század óta ismert, a négy hétből álló adventi periódust VII. Gergely pápa rendelte el.

 

 

A keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző 4. vasárnaptól kezdődő felkészülési időszakot jelöli Jézus eljövetelére. A katolikus egyház minden héten szerdán, pénteken böjtöt, szombaton a hústól való tartózkodást rendelt el.

A vallási előkészületeket a böjtön kívül a hajnali misék, roráték jelentették.

Egyes területeken szokás volt, hogy ekkor az eladó sorban levő lányok cukorkát szopogattak misére menet, hogy ezzel édesgessék magukhoz a kérőket. Az adventi időszak alatt tilos volt mindenféle mulatság, lakodalom, tánc. 

Az ünnep egyik legismertebb jelképe az adventi koszorú a négy gyertyával. A koszorún meggyújtott gyertyák mindegyike egy fogalmat szimbolizál: hit, remény, szeretet, öröm.

A fogalmakon kívül egy-egy személyre, közösségre is utalnak: Ádám és Éva, a zsidó nép, Szűz Mária Keresztelő Szent János. A gyertyák színe egy kivételével lila, ami a bűnbánást és a megtérést jelképezi. A harmadik vasárnapon rózsaszín gyertyát gyújtunk, az érkező ünnep iránti öröm, illetve Mária anyai örömeit hivatott kifejezni. 

A keresztény mitológián kívül pogány elemeket is hordoz magában ez az ünnep, a melegre, fényre, megújulásra vágyódást is jelentette. Az egyre sötétedő időszakban fontosnak tartották a fény megjelenítését, mindezzel a gonosz elűzését.

A téli ünnepkör telis tele van ezáltal különböző szokásokkal, rítusokkal, amelyek egyrészt a következő esztendőt kívánják befolyásolni, másrészt a gonosz, ártó szellemeket elűzni (például a Luca napi kotyolás).