Accessibility Tools

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

ökumenikus 1993Száz éve 1920. június 4-én, a fájdalmas Trianoni béke aláírásakor Nagymagyarország összes templomában zúgtak a harangok. A fonyódi harangok közül csak egy szólhatott akkor, a plébániatemplom harangja. Ez fejezte ki minden itt lakó és nyaraló közös fájdalmát.

 

A szovjet csapatok kivonulásakor 1991. június 30-án tele reménnyel és örömmel kezdeményeztem a harangozást minden fonyódi templomban. Fehér Ernő plébános úr ezt természetesnek tartotta a plébániatemplomban és a Szent István kápolnában. Itt egyetemista fiaim húzták a harangkötelet, fent a protestáns templomban az evangélikus May Józseffel, aki 27 évig volt Fonyód főjegyzője, és a református egyetemista Bálint Lehellel együtt harangoztunk.

Rádöbbentem akkor, hogy életem addigi részében idegen hatalmak fegyverei között éltem. Úgy gondoltam, hogy a helyi egyházi és világi vezetőkért kell áttekinteni a közel ötven évet. Az ujjászervezett képviselőtestület és Horváth Gábor polgármester segített ebben. Az önkormányzat "Fonyód Városért" kitüntetés adományozásával köszönte meg a német megszállástól az orosz kivonulásig /1944.03.19-1991.június 30-ig/ tartó szolgálatukat, helytállásukat valamennyiüknek.

A protestáns templomban 1993. március 14-én Balás Béla katolikus püspök, Dr. Harmati Béla evangélikus püspökelnök, Dr. Márkus Mihály református püspök szolgálatával ökumenikus istentiszteleten emlékeztünk és Dr. Schweitzer József főrabbi beszédével a polgári áldozatok emlékművénél folytatódott a megemlékezés. Harangzúgással tisztelegtünk a helyi egyházak 20 halottja előtt.

A Trianon 100 éves megemlékezés június 4-én lesz megtartva és harangszó is lesz a 100 évvel ezelőttivel összecsengve, fél 5-kor minden fonyódi templomban, mint ahogy a magyarlakta településeken a Kárpát medencében. Neumajer Zoltán atya harangoztat a plébániatemplomban és a kápolnáknál. A protestáns templomban pedig a református Hidvégi Józsefet várom harangozni, aki a leghosszabb ideje polgármestere városunknak. A megemlékezés a Testvérvárosi Parkban 17 órától veszi kezdetét.

Ottóffy Attila

nemzeti osszetartozas napja 2020