A- A A+
Belépés     


akad wide

2017. év sportolója Díj

floorball leanyokIV. korcsoportos leány floorball csapat
Tagok: Bodó Kata, Huber Lili, Köves Réka, Csonták Kornélia, Koponyás Laura
edzőjük: Tarcsay György 
A floorball a labdajátékok csoportjába tartozó csapatjáték. Az egymás ellen játszó két csapat igyekszik ellenfele kapujába minél több gólt ütni. A játék közben a gyorsaság és állóképesség mellett a labda megszerzése, továbbadása, ütése, a cselezés elképzelhetetlen kitűnő reflexek nélkül.
A IV. korcsoportos, most nyolcadik osztályos leány floorball csapat általános iskolai tanulmányaik során a Kispályás Diákolimpián három alkalommal nyertek országos bajnoki címet, két alkalommal második helyezést értek el. Az elmúlt évek kiemelkedő teljesítményével érdemelték ki az elismerést.
A sikereket a játékosok és edzőjük Fonyód Város Önkormányzata mellett helyi támogatók és lelkes önkéntesek segítségével érhették el.

Fonyód Polgáraiért Díj

banto zsuzsannaBántó Zsuzsanna a Mátyás Király Gimnázium igazgatója 
Bántó Zsuzsanna 1978-ban végzett a szegedi József Attila Tudományegyetem magyar-orosz szakán. Friss diplomásként került Fonyódra, és az akkori Karikás Frigyes Gimnáziumban kezdett tanítani magyar irodalmat, magyar nyelvtant és orosz nyelvet. Akik ismerik, tudják róla, hogy már kezdő tanárként is a színes óravezetés, a következetesség, igényesség, a gyermekközpontú gondolkodás jellemezte és jellemzi azóta is a munkáját. Volt szaktanár, osztályfőnök, munkaközösség-vezető és az iskola kulturális életének központi szereplője. Tanítványai örömére, igazgatóvá választása után sem vált meg a katedrától, mert azon felül, hogy szeret tanítani, fontosnak tartja a folyamatos, közvetlen kapcsolatot a diáksággal. Mind a mai napig tanít magyar nyelv és irodalmat egy-egy osztályban. 
Pedagógusi ars poeticáját mi sem jellemezhetné jobban, mint azok a szavak, amelyeket a vele való beszélgetések során oly sokszor hallhatunk tőle: „A tanári pályán sok fontos dolgot kell szem előtt tartani, de a legfontosabb mindig a gyerekek érdeke...” Elődei eredményes munkáját folytatva, de egyedi vezetői felfogásban, sikeresen irányítja immár huszonnégy éve a környéken is méltán híres fonyódi középiskolát. Intézményvezetői tevékenysége alatt a gimnázium rangot szerzett magának Fonyód városában és a környező településeken. A Mátyás Király Gimnázium városunk szellemi műhelyévé, tudást és műveltséget kisugárzó központjává vált. Ez az itt folyó színvonalas oktató-nevelő munkának, az itt tanítók szakmai felkészültségének köszönhető. 
Bántó Zsuzsannának a huszonnégy éve töretlenül magas színvonalon folytatódó vezetői tevékenysége folytán a gimnázium a környező települések kulturális és sportéletében is fontos szerepet játszik. Túlnőtte az iskola, a város határait, kapcsolatai révén jó híre túljutott az országhatárokon is. Az iskola – Bántó Zsuzsanna által meghatározott értékei: tudományosság – emberközpontúság – művészetpártoló és alkotó tevékenység – sportszeretet – hagyományos értéktisztelet. Ez határozta meg és határozza meg a mai napig Bántó Zsuzsanna intézményvezetői munkásságát. 

madaraszne mariannaMadarászné Proity Marianna óvodapedagógus 
Madarászné Proity Marianna Kaposváron született, 1989-ben végzett a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán, ahol okleveles óvodapedagógussá nyilvánították. 2012 szeptemberétől dolgozik a fonyódi óvodában, azóta vezeti az óvodai néptánccsoportot. Büszkeség tölti el, hogy óvónő lehet, boldogság és megerősítés számára a gyermekek mosolya, öröme, a szülők, a kis közösség elégedettsége, a számára idegen emberek elismerése. 
A népművészetéről híres szomszédos faluban, Buzsákon nőtt fel, ez a somogyi település jelenti számára a gyökereket, Fonyódon 1999 óta lakik. 
Családjában nemzedékről-nemzedékre öröklődtek a buzsáki népművészet kincsei. Aktív tagja a Buzsáki Boszorkányos Néptánc Együttesnek. Az átélt élmények, érzések késztették arra, hogy a buzsáki táncokat felkutassa, csokorba gyűjtse. Időközben hivatása és szenvedélye, a hagyományőrző munka egybefonódott. Célja, hogy munkája során megmutassa, közelebb vigye ezeket az értékeket az óvodás korosztályhoz. Erősen hiszi, hogy az elődeink által ránk hagyott értékeket át kell örökítenünk a felnövekvő generációk számára. Hagyományőrző munkája során néprajzi jelentőségű eredményeket ért el, amelyeket a Magyar Néprajzi Múzeum Etnológiai archívumában tartanak számon. 
2014-től kezdődően a Tradíció Néprajzi Gyűjtőpályázatra nyújtott be évente buzsáki témájú munkákat: többféle műfajban dolgozta fel Buzsák táncos örökségét, a halotti és temetési szokásokat. 
Javaslatára adományozott 2017-ben Somogyi Érték díjat a kulturális örökség kategóriában Buzsák néptánc és népdal örökségének a Somogy Megyei Értéktár Bizottság.

fonyodi lions clubFonyódi Lions Club közössége 
A Lions ma 206 országban van jelen, 46000 klubban, mintegy 1,5 millió taggal. A világon a legnagyobb klub alapon szerveződő jószolgálati szervezet. 

Jelszavuk: We serve. Ennek jelentése: Szolgálunk. 
A helyi Lions Klub 1991. június 16-án alakult meg, azzal a céllal, hogy rászoruló személyeket, művészeti és sport tevékenységi köröket, tehetséges fiatalokat támogasson. A világ egyik legnépesebb civil szerveződésének, a Lions Clubok Nemzetközi Szövetségnek részeként jelenleg 25-30 fő a helyi taglétszám, akik évente jótékonysági bált szerveznek, és segítik a várost természet és városvédelmi tevékenységükkel is. 
Bár az elmúlt több mint 25 év tevékenységeit nehéz teljesen felsorolni, de a legfontosabbak a következők voltak:

- közüzemi hátralékok rendezése, éves szinten 5-600 ezer Ft nagyságban, illetve tüzelőfa vásárlása az arra rászorulóknak (volt olyan év. hogy  615 ezer Ft-ot fizettek ki víz, gáz és villanyszámlákra és temetkezési segélyre)

- étkezési és tandíj átvállalása, tankönyv és írószer vásárlása

- rendszeres ruhavásár szervezése jelképes összegért illetve ingyen a város lakóinak, a megmaradt ruhát pedig rászorulók kapják

- minden évben karácsonykor élelmiszercsomag és utalvány szétosztása

- a szervezet wolfhageni testvérklubjának és Lukács Sándor támogatásának is köszönhetően 65 db ággyal segítették a városi rendelő illetve a környező kórházak betegeinek gyógyulását

- a szervezet testvérklubja egy tűzoltó autót adományozott Fonyód városának

- erdélyi gyerekek nyaraltatása, támogatása helyi vállalkozók segítségével

- a sikeres helyi floorball csapat támogatása felszerelés vásárlásban, az évek alatt több mint 100 ezer Ft értékben.

- a városunkban megrendezett országos táncverseny támogatása 50 ezer Ft-tal

- egy esetben 90 ezer Ft adományozása egy fonyódi mozgássérültnek a kerekesszék akkumulátorának vásárlásához

- vak és gyengén látó kerékpározók vendéglátása

- a klub támogatásával 3 éven keresztül vehettek részt fonyódi diákok a Békeposzter országos rajzpályázaton, ezzel is öregbítve a város jó hírnevét.

- egy súlyosan beteg fonyódi kislány támogatása 200 ezer Ft adománnyal

- a fonyódi katolikus templom által szervezett adomány gyűjtés támogatása 50 ezer Ft-al

- a fonyódi Szociális Központ gondozottjainak minden évben karácsonykor 15-20 ezer Ft-os adomány ajándékozása

- 2017-ben ünnepelte a Lions mozgalom a 100 éves fennállását. A világszövetség felkereste a helyi klubot, hogy a jubileum alkalmából lakóhelyében egy a települést gazdagító programot csináljanak. A fonyódi Lions szervezet, úgy döntött, hogy a vakok és gyengén látók tájékozódását segítő, Fonyód város jellegzetes épületeit ábrázoló köztéri bronz városmakettet készíttett, melyet 2018-ban fognak elhelyezni a város Dísz terén. Ennek a megvalósulását 500 ezer Ft-al a helyi Lions indította el. Ezek a tevékenységek mind azt mutatják, hogy a fonyódi Lions Klub és annak önkéntesei méltóak e rangos városi kitüntetésre. 

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 asp gombocska

 

 

ohp gomb

 

 

energetika 

 

bartokutca

 

ginop

 

gomb fonyod a fejlodes utjan ovoda kulso energetikai felujitasa

gomb ginop

 Piac gomb

 

gomb fonyod a fejlodes utjan az ovoda es bolcsode bovitese es felujitasa

 

 gomb fonyod a fejlodes utjan interaktiv foglalkozasok a diakokert

csiszta banner

 

asp kep

kisfaludy2030banner

 kisfaludy2030banner 2021

 

banner

 

MAK banner baba 0915 300x250px OK

 

 MAK banner 0915 300x250px OK

 

 

3d_pano.png

webcam

images/fonyod_galeria.png