A- A A+
Belépés     


akad wide

04.jpgFodor András (Kaposmérő, 1929. febr. 27. - Fonyód, 1997. jún. 27.)

Kossuth-díjas költő, író, műfordító.

Fodor András gyermekkorától rajongott a Balatonért, Fonyódért. Pusztaberényből áhítozva nézte a Fonyódi hegy és a Badacsony vonalait - majd álmait beteljesítve -, a Balaton varázsával áthatott élményeit később papírra vetette. Saját bevallása szerint ezek a gyermekkori élmények voltak számára a legfontosabbak. Ahogy ő írta:
„Ha későbbi küzdelmek, célok magvát, eredetét keresem, ott látom magam... Pusztaberény hepehupás, gazlepte csordaútján... s érzem a párás ormú balatoni hegyek hívását. Valahol ott kezdődött bennem az elszánás, hogy csak azért is a messzi szépség, az emberség, az igazságtevő hősiesség példáit kövessem.”

Fodor Andrást - bár munkája s állandó lakhelye Budapesthez kötötte - méltán tekinthetjük fonyódinak, hisz ő is annak vallotta magát prózájában és verseiben egyaránt. Ennek példázatára elég, ha csak néhány sorát idézzük:

„Ki mindig ide vágytam, sorsomként köszönöm,

hogy itt ölelt magához,

a haza-húzó szerelem.”

Takáts Gyulával együtt életre hívta a Fonyódi Helikon költőtalálkozót, amely évtizedeken keresztül zajlott a helyi gimnáziumban.

Amikor Fonyódot 1989-ben várossá nyilvánították, verssel köszöntötte a települést (Fonyód ünnepére).

A Fonyódi Tavaszi Fesztivál keretein belül 2001. március 23-án emlékeztek meg Fodor Andrásról, akinek tiszteletére emléktáblát avattak a Fodor-villánál, Fonyódon a Hunyadi utcában. A nyaraló falán Várhelyi György szobrászművész bronztáblája emlékeztet a költőre. Az emléktábla-avatón, jó barátja Tornai József költő emlékezett Fodor Andrásra, költészetére, Fonyód városában töltött „munkás” éveire.

Ebben a házban töltötte minden nyáron alkotószabadságát, itt írta verseit. Naplójában, amely több kötetben jelent meg, gyakran említette Fonyódot, az itteni történéseket, embereket.

Február 2018
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28

 Piac gomb

 

asp kep

 

3d_pano.png

webcam

images/fonyod_galeria.png