A- A A+
Belépés     


akad wide

Programjaink: Március 22. péntek 17 óra polgári est- Szalai Ádám , helyszín: Feng Shui Galéria; Március 22. péntek 18 óra Pajorné Tóth Magdolna kiállításmegnyitója , helyszín: Feng Shui Galéria; Március 23. szombat 14 óra Balatoni kincskereső játék / NABE , helyszín: Vigadó tér; Március 27. szerda 17 óra Kovács Emőke Balatoni értéktár könyv-bemutató , helyszín: Művelődési Központ; Március 30. szombat⋅9:30 óra Merre járt a nyuszi? Nyomkereső játék , helyszín: Fonyód utcái;

SzinyeiISzombaton, a Fonyódi Múzeumban emlékeztünk Szinyei Merse Pálra, a Fonyódon eltöltött nyaraira, itt született alkotásaira a 100. évfordulón. A Fonyódi Kulturális Intézmények szervezésében, összefogott munkának köszönhetően létrejövő tárlat Szinyei fonyódi festményeinek reprodukcióin kívül a nyaralásokról készült családi képeket, festményeiről a korabeli sajtóban megjelent méltatásokat, az itt töltött idejéről szemtanúk visszaemlékezéseit, feljegyzéseket tartalmazza. A kiállításon megtekinthető gyermekeinek – Félix és Rózsi – nemrégiben feltárt fonyódi alkotásainak reprodukciói, valamint tanítványának, Molnár C. Pál munkájának másolata. A tárlat anyagáról részletes tanulmány készült a művész dédunokája, dr. Szinyei Merse Anna neves művészettörténész és Varga István fonyódi könyvtáros, helytörténész közös munkájának köszönhetően.


A dokumentációs kiállítás ünnepélyes megnyitója a viharos, nyári idő ellenére megtöltötte a néhai Velics-villát, ahol Szinyei és családja 1916-1917 nyarát Fonyódon töltötte barátja, koronghi Lippich Elek javaslatára bérelt, jelenleg múzeumként szolgáló villában. A háború miatt nem tudott otthonába, Jernyére hazatérni, ám az itt töltött idő mégis jó hatással volt rá, a két nyár alatt tíz művel gyarapította alkotásainak számát.
A megnyitón beszédet mondott Varga István, összefoglalva a tárlat tartalmát, az összetett munkát, melynek köszönhetően látható a gyűjtemény és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítették gyűjtőmunkájukat. Köszöntötte a megjelenteket Hidvégi József, Fonyód város polgármestere, beszédében méltatta a fonyódi adottságokat, az annak köszönhetően létrejött alkotói kört és a régmúltból fennmaradt emlékeket. „Úgy érezzük, önként vállalt kedves kötelességünknek az, hogy méltó módon idézzük meg a művészeti elit egyik legnagyobb alakjának, Szinyei Merse Pálnak Fonyódon töltött nyarait. Ha csak pihen, és élvezi a jó fonyódi levegő és napfény áldásos hatásait, már akkor is elégedettek lehetnénk, hiszen hihetnénk: településünk hozzájárult ahhoz, hogy később újult erővel alkossa műveit.” – mondta beszédében. Üdvözölte Szinyei falujából, a Jernyéről érkezett delegációt, Gina Flórián polgármester urat, Szinyei Merse Annát, kinek kiemelten köszönte fáradságos munkáját, valamit a festő többi családtagját, ükunokákat és szépunokákat. Jernye polgármestere, köszöntőjében a két települést, a két országot összekötő Szinyei munkásságát magasztalta. „Szinyei Merse Pál életének eseményei és festőművészete annál is inkább időszerű most, mivel művein keresztül figyelemmel kísérhetjük a közös magyar és szlovák vonásokat.” – mondta.
A kiállítást dr. Szinyei Merse Anna a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott főmuzeológusa nyitotta meg. A kiállítást életének legcsaládiasabb és legmeghatóbb pillanatai közé sorolta beszédében. Megköszönte a Fonyód Város Önkormányzatának segítségét, Szinyei emlékének fenntartását, az összetett munkát, melyben létrejöhetett a kiállítás. Köszöntötte és háláját fejezte ki Jernye polgármestere felé, aki nagy erővel dolgozik a művész emlékének fenntartásán. Műveinek reprodukcióiból állandó tárlatot összeállítva, azoknak megfelelő környezetet, helyet biztosítva várják az érdeklődőket és állítanak méltó emléket Szinyei Merse Pálnak. A művészettörténész köszöntötte Varga Istvánt, akivel közös munkájuk gyümölcseként megszületett Szinyei fonyódi munkásságát részletesen bemutató közös kiadványuk, a „Színcsodák álmodója – Szinyei Merse Pál Fonyódon” című munkájuk. A kiadványban látható és olvasható a kiállítás teljes anyaga, a festmények elemzése, keletkezésük körülményeiről feltárt képek, dokumentációk. Olvashatók szemtanúk visszaemlékezései, a korabeli sajtóban megjelent méltatások a Fonyódon készült képekről. Személyes fonyódi, családi emlékek – képeslapok, alkotói munkájában a művészt megörökítő és családi pillanatokat ábrázoló fotók, melyek nemrégiben kerültek elő a mélyreható kutatómunkának köszönhetően. Kiegészítő tartalomként az 1997-es, 2006-os és 2015-ös megemlékezéseket felelevenítő fotókat is tartalmaz a kiadvány.
A kiállításon – így a kiadványban is – megtekinthetők Szinyei Merse Pál festményeihez készült motívumfotók, melyeket rendszerint gyermekei, unokái készítettek a művész munkájának segítéséhez. A nyaralások alkalmával ők voltak azok, akik cipelték nagyapjuknak az állványt, vásznat, és az eszközöket.
A megnyitón közreműködött zongorán Takácsné Baja Erika, a festő kedvenc darabja, Beethoven Holdfény szonátájának dallamai csendültek fel a művésztanárnőnek köszönhetően.
Köszönetet érdemel mindazok munkája, akik révén a képek – digitális formában – Fonyódra érkeztek és ilyen módon megtekinthetők. A magángyűjteményeknek, galériáknak, múzeumoknak és együttműködésüknek, valamint azoknak, akik fáradságos munkájuk eredményeképpen a reprodukciók tökéletes másai lehetnek a művész egyedülálló módon kolorizált műveinek. A kiállított művek tökéletesen megfelelnek az eredeti művekkel, színvilágával.
A „Színcsodák álmodója” kiállítás megtekinthető augusztus 24-ig a Fonyódi Múzeumban. A kiállítás anyagát tartalmazó kiadvány megvásárolható a múzeumban, valamint a Kulturális Központ könyvtárában.

 

 

GALÉRIA

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 asp gombocska

 

 

ohp gomb

 

 

energetika 

 

bartokutca

 

ginop

 

gomb fonyod a fejlodes utjan ovoda kulso energetikai felujitasa

gomb ginop

 Piac gomb

 

gomb fonyod a fejlodes utjan az ovoda es bolcsode bovitese es felujitasa

 

 gomb fonyod a fejlodes utjan interaktiv foglalkozasok a diakokert

csiszta banner

 

asp kep

kisfaludy2030banner

 kisfaludy2030banner 2021

 

banner

 

MAK banner baba 0915 300x250px OK

 

 MAK banner 0915 300x250px OK

 

 

3d_pano.png

webcam

images/fonyod_galeria.png