Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

 MG 2071 MediumAz 1848-49. évi magyar forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget Fonyód Város Önkormányzata.

 

 

 

 

 MG 1855 MediumA megemlékezés előtt a nagy múltra visszatekintő, Fonyód Polgáraiért és Somogy Polgáraiért díjjal is elismert Fonyódi Önkéntes Tűzoltózenekaradott zenét a Mátyás Király Gimnázium előterében, Kiss Ferenc karnagy vezetésével. A Fonyódi Huszár- és Tüzér Bandérium tagjai a megemlékezésen több alkalommal tisztelegtek az ünnep és a városi kitüntettek előtt. Az ünnepség kezdeteként a résztvevők együtt énekelték el a Himnuszt.

  

 MG 1920 Medium

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján Fonyód Város Önkormányzata nevében Erdei Barnabás, Fonyód alpolgármestere köszöntötte az ünneplőket és mondta el emlékező beszédét.

„1848 te csillag, te a népek hajnalcsillaga. Megviradt, fölébredt a föld, fut. A hajnaltól a nagy éjszaka. – így kezdődik Petőfi 1848 című költeménye. Ha valakinek, neki igazán hihetünk.
Minden nemzet életében vannak olyan időszakok, amikor szinte előzmények nélkül rendkívüli tehetségek jelennek meg. A reformkor páratlan koncentrációja volt a tehetséges embereknek az élet szinte minden területén. Közülük is kiemelkedett Petőfi Sándor. Az éppen idén 200 évvel ezelőtt született forradalmár manapság ugyanolyan értékes, mint amilyen a saját korában volt és életét helyesen értelmezve példakép lehet mindenki előtt. Ezt felismerve döntött úgy Magyarország országgyűlése, hogy az idei évet Petőfi emlékévvé nyilvánította.”

– kezdte beszédét Fonyód alpolgármestere.

„Jöhetnek nehéz idők, ahogy 1848 után is többször jöttek már, de mi magyarok pontosan tudjuk, a nehéz időkben is élni kell. Van úgy, hogy a kiegyezés valóságában kellett élnünk, de Kossuth Lajossal álmodtunk és van úgy, hogy szétszórva kell élnünk, de közös hazáról álmodunk. Hiába torkolltak szabadságharcaink rendre újabb megszállásokba, valójában sohasem győztek le bennünket. A haza megmaradásáért, a nemzet megtartásáért és a keresztény kultúráért vívott háborúkat mi végül mindig megnyertük. Voltunk, vagyunk és leszünk. A magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. És ez így lesz újra és újra, amíg világ a világ. S mi magyarok egyszerű dolgokat akarunk éppúgy, mint 1848-ban: saját hazát, jó szomszédot, megértő társat, szerető családot és munkát amelynek haszna értelme és gyümölcse van.”

– hangzott el a gimnázium aulájában.

A beszédet követően Hidvégi József polgármester a kishuszárok közreműködésével átadta a városi kitüntetéseket. Az Év sportolója díjak átadásán a díj ötletgazdája, Lehel László önkormányzati képviselő is segédkezett.

 

IMG 5252 MediumFonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy a 2022. Év Fonyódi Sportolója Díjat adományoz a magyar női U19-es floorball válogatott fonyódi tagjainak. Díjazottjaink 2011-ben kezdték el a floorball pályafutásukat Péntek Emil és Chatzicharalampous George vezetésével, majd a későbbiekben Tarcsay György, valamint Kolozs László segítette a lányok felkészülését. Tizenkét éve, amióta megismerkedtek a floorball sportággal, végig hűek maradtak ahhoz és az eltelt időszakban többszörös diákolimpiai bajnoki címek mellett, a nagypályás bajnokság résztvevőjeként is, bajnoki címmel gazdagították Fonyód városának hírnevét. Mint mindig, a sok munka náluk is meghozta az eredményét. 2021-ben meghívót kaptak kaptak a korosztályos válogatottba, ahol az észtországi világbajnoksági selejtezőn elért második helyezésük után, a tavalyi évben Lengyelországban lebonyolított világbajnokságon, mindannyiunk nagyörömére, a tizedik helyezést szerezték meg. Az Év Sportolója Díj díjazottjai kitüntetést, az U19-es leány floorball, magyar válogatott, fonyódi tagjai: Bodó Kata, Csermely Csenge Jázmin, Huber Lili, Koponyás Laura, Zsiborács Anna Zsuzsanna vették át.

  

IMG 5266 MediumFonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy Fonyód Polgáraiért Díjat adományoz dr. Szijártó Szilvia fül – orr - gégész főorvos asszonynak. Szijártó Szilvia Tabon született, a Pécsi Orvostudományi Egyetem általános orvosi karán tanult, diplomát is itt kapott 1982-ben, 1987-ben szakvizsgázott fül-orr-gégészet tárgyból Budapesten. 1988-tól 1990-ig a marcali kórház szakorvosa, 1990. július 1-én vette át a szakrendelést a településünkön a fonyódi rendelőintézetben. 2004 január elsejétől a szakrendelés fő orvosa. Betegei több mint 30 éve fordulhatnak bizalommal hozzá itt Fonyódon, de nem csak a mindennapi orvosi munkát, szakellátást végzi nagyfokú hivatástudattal, hanem a koronavírus járvány alatt is végig ember feletti teljesítményt nyújtott. Orvosi esküjéhez hűen a nehéz időkben is a gyógyítás volt az elsődleges számára. Munkáját magasfokú szakmaiság, tudományos igényesség, betegközpontúság és empátia jellemzi. Aktivitása, érdeklődése példaértékű, kollegiális kapcsolatai széleskörűek és barátiak. Gyógyító munkája mellett aktív résztvevője Fonyód közéletének, rendszeres hallgatósága a kulturális és zenei eseményeknek, szervezője egészségügyi programoknak.

 

IMG 5272 Medium

Fonyód Polgáraiért díjban részesült Kardos János, aki 1948-ban született Lengyeltótiban, 1973 óta él Fonyódon. Zalaegerszegen végezte el a hűtő-klíma szerelői iskolát, felsőfokú energetikai végzettségét az 1980-as években szerezte. A boglári szervizben dolgozott, ahol aztán vezető is lett. 1991-ben alapította fonyódi cégét, a Hűtő-Klíma Kft. tulajdonos ügyvezetője. Felfogása szerint számukra nincs kis vagy nagy feladat, csak fontos feladat van. Ha valaki a lakásában vagy üzletében szeretne felszereltetni klímaberendezéseket, vagy egy hatalmas üzemcsarnok, vagy irodaház klimatizálása a feladat, minden megoldható. Két gyermeke és 7 unokája van. Immár 5 ciklus óta külsős bizottsági tagként segíti az Önkormányzat munkáját. 12 éve szervezi a gyerekeknek a Mikulás ünnepségét, kisvonatozást és vendégül látja a felnőtteket. Rendszeresen támogatja anyagilag a városunk rendezvényeit, civil szervezeteit, alapítványait. Példaértékű a közösségi életben való aktív részvétele.

    

IMG 5282 MediumFonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy Fonyód Polgáraiért Díjat adományoz a Fonyódi Betyárok Néptánc Egyesületnek. A Fonyódi Betyárok Néptánc Egyesület 2011-ben alakult, mint olyan hagyományt ápoló táncművészeti csoport, mely tevékenységével közösséget teremt, ízlést formál, igényt kelt alkotóimunkára. A szakmai munkát a kezdetekben Balázs Béláné Judit képviselte, neki köszönhetően a néptánc a fonyódi gyermekek életének részévé vált. A kezdeti egy csoport 2015-ben bővült, amikor Sinkovics Zoltán pedagógus lett a szakmai vezető. Ma három csoportban közel 70 néptáncos ropja az egyesületben, az általános iskolában pedig az elsőtől a hatodik évfolyamig a mindennapos testnevelés keretein belül táncolnak a diákok. Helyi, megyei, országos, sőt nemzetközi színpadokon is számtalanszor öregbítették városunk hírnevét, felléptek már Németországban, Belgiumban, Lengyelországban és többször Erdélyben is. A városi rendezvények programjain is feltétel nélkül számíthatunk rájuk, legyen szó karácsonyi koncertről, augusztus 20-i ünnepről, gasztronómiai fesztiválról vagy szülők báljáról. Kiváló és folyamatos együttműködést ápolnak a helyi közöségekkel, intézményekkel, egyesületekkel. Tartósan és magas színvonalon végzik táncművészeti és közösségi tevekénységüket, településünk és Somogy Vármegye kulturális életét színesítő, gazdagító munkájukat. A kitüntetést Sinkovics Zoltán és Bodóné Nagy Orsolya, valamint a Néptánc Egyesület tagjai vették át.

 

 MG 2087 MediumA díjak átadása után Palonai Magyar Bálint Általános Iskola 4. osztályos diákjainak ünnepi műsora következett, amely nagyon színvonalas volt, méltán kapott percekig tartó vastapsot a nagyérdemű közönségtől.  A gyerekeket Gacs Lászlóné Ambrus Brigitta és Rétháti Katalin tanítók készítették fel. 

 

 

 MG 2253 Medium

A megemlékezés végén a Szózat következett, majd a gimnázium épülete előtt az I. Gyermek Huszár- és Tüzér Bandérium díszlövéseivel, valamint ágyú lövésével zárult a rendezvény.

 

 

Az eseményen készült képek az alábbi linken megtekinthetőek: https://bit.ly/3JHljU2

 

 MG 2244 Medium

 Képek: Kajetán Jácint, Gál Tamás