Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

 MG 0912 MediumA Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága Fonyódon, a Művelődési Központban tartotta a „Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Somogy- és Zala megyei területein” elnevezésű, KEHOP-4.1.0-15-2016-00056 azonosító számú projekt sajtónyilvános záróeseményét.

 

 

Az esemény házigazdája Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója volt, aki részletesen beszámolt az elmúlt években elvégzett munkákról, pályázatokról. Beszédet mondott Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára, valamint Móring József Attila, térségünk országgyűlési képviselője. A most lezárult projekt konkrét eredményeit Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője ismertette.

A Nemzeti Park élőhely-rekonstrukciók megvalósítására 460.000.000,– Ft uniós támogatást nyert a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program „Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése” című pályázati kiíráson. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, mint projektgazda fontos feladata az illetékességi területén fellelhető természetvédelmi értékek megőrzésének biztosítása. A projekt keretében négy olyan beruházási helyszínen történtek beavatkozások, beruházások, amelyek védettek és/vagy részei az Európai Unió Natura 2000 hálózatának. A projekt olyan területek természetvédelmi helyzetét kívánta javítani, amelyek nagy biodiverzitású, értékes élőhelyek, vagy azzá válhatnak egy-egy olyan térségben, ahol a természeti értékek pusztulásának folyamata az elmúlt időszakban ijesztően felgyorsult, előrevetítve a fajok veszélyeztetettségének folyamatos növekedését.

 

A projekt feladata volt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság legértékesebb Somogy és Zala vármegyei láp- és vizes élőhelyeinek rekonstrukciója, egyes kiemelt jelentőségű Natura 2000 élőhely-típusok területi kiterjedésének és minőségének javítása, valamint a területen előforduló közösségi jelentőségű, illetve védett, fokozottan védett növény és állatfajok élő- és szaporodó helyeinek megőrzése. A természeti értékek védelme mellett, a projekt a hatékony, gazdálkodói érdekekkel is összehangolt vízkormányzást, illetve a nagyvizek és haváriák biztonságos kezelését is biztosító vízgazdálkodási rendszerek kiépítését valósította meg. Ezen túlmenően, a beruházások nagyon fontos eredménye, hogy a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás negatív hatásait hatékonyan lehet csökkenteni a rekonstrukcióba vont területeken.

A projekt költségvetésének bruttó összege: 460.000.000,- Ft

A projekt időtartama: 2017.01.01. – 2023.01.27.

A projekt megvalósítása során összesen mintegy 770 ha területet érintően történt élőhely-rekonstrukciós beavatkozás. Az élőhely-rekonstrukciók beavatkozási területei a projektgazda természetvédelmi kezelésében és a Magyar Állam tulajdonában vannak.

 

A projekt beruházási elemei, főbb helyszínei:

Somogy vármegyében:

  • a Somogyszentpáli rétek (Somogyszentpál, Táska) és
  • a Pogányvölgyi rétek (Lengyeltóti)

Zala vármegyében:

  • a Szévíz-Principális-csatorna mentén (Kilimán, Gelse) és
  • a Zalakomári Madárrezervátumban (Zalakomár) voltak.

A négy helyszínen, a vízépítési munkák során felújításra kerültek a már meglévő berendezések (6 db zsilip, 1 árapasztó műtárgy), illetve épült 6 db új zsilip és egy árapasztó, megtörtént a vízelvezető csatorna- és áteresz rendszer rekonstrukciója is. Az aszályos időszakok hatásának mérséklése érdekében a gelsei területen 4 ökológiai menedékhely épült, amelyek biztosítják a vízhez kötődő fajok túlélését a száraz időszakokban is.Kiemelkedő hangsúlyt kapott a rekonstruált területek természeti értékeinek megismertetése az érdeklődők széles körével. A projekt keretében a helyreállított területekhez kapcsolódóan, az Igazgatóság által kiadott Élőhelyvédelmi füzetek sorozat további 2 kötete készült el: „A Nagybereki Fehérvíz” és „A Zalakomári Madárrezervátum” címmel.A projekt keretében megvásárlásra került egy 30 hektáros terület Lengyeltóti határában, valamint olyan eszközök, amelyek támogatják az érintett területeken végzett vízkormányzást (automata időjárás állomás), illetve segítik a rekonstrukciók hatásainak nyomon követését (vízkémiai műszerek, kutató eszközök stb.)

 

Forrás:

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Puskás Zoltán igazgató

Cím: 8229 Csopak, Kossuth u. 16.

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A projektről bővebb információt a KEHOP-4.1.0-15-2016-00056 Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Somogy- és Zala megyei területein (bfnp.hu) oldalon olvashatnak.

 

 

 

 MG 0927 Medium