Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

hazA jövőben az épületek energetikai tanúsítványai részletes felújítási javaslatokat is tartalmaznak majd.

 

 

A praktikusabb tanúsítványok javíthatják az épületek energiahatékonyságát. A korábbiaknál részletesebb felújítási javaslatokat tartalmaznak a jövőben az épületek energetikai tanúsítványai. A novembertől élesedő szabályozás az egyszerűbb és rugalmasabb feltételeivel akár olcsóbbá is teheti az energiafogyasztás csökkentését célzó fejlesztéseket, ami alacsonyabb rezsikiadásokat hozhat – olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

A szabályozás elavult vagy túl bonyolult részeit módosítják

A 2009-ben bevezetett energetikai tanúsítvány az épület energetikai jellemzőiről tájékoztat, javaslatot tesz az energiahatékonyságot növelő felújításokra. A másfél évtizede megalkotott módszertan azonban nem vehette figyelembe az időközben elterjedt, korszerű épülettechnikai rendszereket, alternatív megoldásokat, például a napelemek és a LED-fényforrások használatát. Az év végén hatályba lépő módosítás a szabályozás elavult vagy túl bonyolult részeit naprakész, felhasználóbarát újdonságokkal váltja fel. Az átlátható tanúsítvány-minta besorolásokkal, grafikusan mutatja meg a teljes épület vagy önálló épületrész, és az egyes gépészeti rendszerek energiafelhasználását. Részletes felújítási és korszerűsítési javaslatokat rögzít szakaszolva, ütemezéssel, költségtervvel. Az ajánlások megtérülő módon segíthetik kedvezőbb energiafelhasználáshoz a családokat a minisztérium szerint.

A passzívházak tanúsítványai is egyszerűsödnek

Kibővülnek az új épületekkel szemben elvárt közel nulla energiaszintnek való technológiai megfelelés lehetőségei. Megszűnik a kötelező megújuló részarány előírása, az összesített energetikai jellemző megtartása mellett a rendelkezések a teljes életcikluson alapuló fajlagos szén-dioxid-kibocsátás felső határát állapítják meg. Nagyobb mozgásteret teremt az építkezők számára, hogy így például a hulladékhőből vagy kapcsolt energiából származó távhő és távhűtés is egyenértékűvé válik a megújuló energiával.

Enyhülnek a jelentős felújításokra vonatkozó követelmények

A lakóépületek bővítése esetén rugalmasabb szabályok hozhatnak kedvet az épületgépészeti rendszerek korszerűsítéséhez. Az új szabályokat az eddigiektől eltérően majd nemcsak a használatba vétel idején, hanem az építési engedélyezési vagy egyszerű bejelentési eljárásban is figyelembe kell venni. A számításokat is tartalmazó műszaki leírást vagy építészeti-műszaki dokumentációt a kivitelezés előtt, a tervezési időszakban kell elkészíteni, ami jelentősen megkönnyíti az építkezők helyzetét. Az új számítási módszer lehetővé teszi új technológiai rendszerek alkalmazását az épülő vagy felújítandó ház, lakás épülettechnikai rendszereinek megtervezésénél.

A birtokbaadás napjáig kell átadni a tanúsítványt

Az energetikai tanúsítványt az eladónak vagy a bérbeadónak a továbbiakban az adásvételi vagy bérleti szerződés megkötésének napjáig be kell mutatnia, és legkésőbb a birtokbaadás napjáig át kell adnia a vevőnek vagy bérlőnek.
 
forrás és kép: hvg.hu