Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

1685989366 6hTf7yZIX mdNégylábú kedvenceinkre minden évszakban oda kell figyelnünk, hogy időben észleljük azokat a jeleket, amelyek betegségre utalhatnak. 

 

 

 

A nyárelő és a nyár különösen kritikus lehet a számukra, ilyenkor ugyanis fokozottan támadnak mind a külső, mind a belső paraziták, vagyis a szúnyogok, kullancsok és a különböző bélférgek, de egyéb veszélyek is leselkednek rájuk. Sokszor indokolatlannak tűnő tüneteket produkál kedvencünk, amit soha nem hagyhatunk figyelmen kívül. Jobb ugyanis megelőzni a bajt, mert a kezelések nemcsak nagyon drágák lehetnek, de ha későn fedezzük fel a betegséget, sokszor már nem is segíthetünk az állaton.

Külső élősködők okozta betegségek

Ha eddig nem tettük volna, legfőbb ideje, hogy alaposan felkészüljünk a kullancsok, a szúnyogok és egyéb külső élősködők elleni védekezésre. Saját magunkat és a házi kedvencünket is "kullancsállóvá" kell tennünk, hiszen Európában a kullancs által terjesztett betegségek, fertőzések tekintetében Magyarország közepesen fertőzött országnak számít mind az emberre, mind az állatra veszélyes kórokozók tekintetében, a szinte gyógyíthatatlan kórt okozó szúnyoginvázióról nem is beszélve.

Szívférgesség

A szívférgesség egy olyan, potenciálisan halálos betegség, melyet a dirofilaria immitis fonálféreg okoz. A szúnyogcsípéssel terjedő, nálunk elsősorban a kutyákat fenyegető fertőzés Magyarországon a közelmúltig ismeretlen volt, ám a klímaváltozás miatt terjedni kezdett. A kezelése rendkívül költséges és hosszadalmas, és még ekkor sincs rá garancia, hogy az állat túléli a betegséget. A legoptimálisabb esetben is 9-10 hónap, mire meggyógyul a kutya, a költségek ekkorra pedig az egymillió forintot súrolják. Ezt tehetjük ellene, és ez lehet a segítség, ha mégis megbetegedett kedvencünk.

Babézia

A babéziafertőzést kullancs okozza, a lappangási ideje általában 2 naptól 1 hétig terjed, de az is előfordul, hogy csak a fertőzést követő 2-3 hét után jelentkeznek a betegség jelei. A megbetegedést egy vérélősködő okozza, ami tönkreteszi a vérlemezkéket, a nyálkahártya pedig besárgul. A tünetei közé a nagyon magas láz, a bágyadtság, az étvágytalanság tartozik, és sok vizet iszik a kutya. Nem szabad elbagatellizálni a betegséget, de még jobb megelőzni a bajt. Nagyon jól lehet védekezni a kullancsok ellen tablettával, rácsepegtetős készítményekkel, de van bolha- és kullancsriasztó nyakörv is, a gazditól és a kutyától függ, melyiket választják. A babéziás kutya láza magas, 41-42 fok. Sokszor számolnak be a gazdik arról, hogy megváltozik a babéziás kutya viselkedése, például az amúgy jó étvágyú kutya étvágytalan lesz, vagy egyszerűen nem olyan, mint amilyen szokott lenni. Ha az állat vizelete véressé, vagy csokoládébarnává színeződik, azonnal állatorvoshoz kell vele fordulni különben a betegség az állat elhullását eredményezheti. 1-2 napos bágyadtság után megjelenik a leginkább szembetűnő, sötét színű vizelet, mert a parazita által szétrobbantott vörösvértestekből kiszabaduló vérfesték (haemoglobin) a vesén keresztül kiválasztódva a vizeletet “véresre”, csokoládébarnára színezheti. A légzésszám és a pulzus nyugalmi állapotban is magas, a nyálkahártyák halvánnyá, “vértelenné” válnak, a nyirokcsomók megduzzadnak.

Belső élősködők okozta veszélyek

A kutyák bélparazitáinak - férgességének – veszélyeiről, terjedésének lehetőségeiről időnként szélsőséges vélemények kapnak szárnyra kutyás és nem kutyás körökben egyaránt. Emiatt a kutyatulajdonosok körében számtalan kérdés vetődik föl, tévhitek terjednek el, például a fokhagyma féregűzőként való használata. Sajnos nincs természetes alapanyagú alternatív módszer a bélparaziták elpusztítására. Elterjedt a fokhagymának és egyéb gyógynövényeknek a használata, de ezek legfeljebb a külső paraziták ellen mutatnak hatékonyságot, de inkább azt se kockáztassák meg a gazdik. Ha azt nézzük, hogy minden gyógyszert a kutya súlyához mérten kell adagolni, ez igen problémás lenne mondjuk a fokhagyma estében: egy 3-6 kg testsúlyú ölebbel talán meg lehet etetni 1-2 gerezd fokhagymát, de ez egy 60-70 kg nagyságú kutyafajtánál már hetente több kilónyi fokhagyma elfogyasztását kívánná, ami szinte lehetetlen. Tehát a rendszeres, tablettával vagy pasztával történő gyógyszeres féregtelenítést semmiképpen nem úszhatja meg egy kutyatulajdonos sem, és még mindig olcsóbban megússza a dolgot a megelőzéssel, mint ha megbetegedne az állat.

Parvovírus

A parvovírusos bélgyulladás egy rettegett kór kiskutyások körében. A kiskutya rövid lappangási idő után elesett, étvágytalan lesz, majd jön a bűzös hányás és hasmenés. A betegség gyógyítása költséges, nehéz, és nem is mindig lesz teljes a gyógyulás. Sok esetben a bélfalak annyira károsodnak, hogy a kiskutyának egész életében könnyített emésztésű tápot kell fogyasztania. Mindenképp védekezzünk ellene tehát teljes oltási sorozattal. A kutyák parvovírusa védőoltással megakadályozható, ezért nagyon fontos, hogy a kölyökkutya a megfelelő korban megkapja a szükséges oltást. A védőoltások akkor a leghatékonyabbak, ha rögzített időpontokban megismétlik őket. A kölyökkutyák oltási programja általában 6-8 hetes korban kezdődik, a parvovírus oltást hét-kilenc hetes korban adják be nekik. Bizonyos oltások kötelezők, míg mások ajánlottak a kölyök életmódjától és környezetétől függően. A kutyák parvovírus elleni oltása kötelező, így a kölyökkutya ezt az oltási programnak megfelelően kapja meg. A kölyköket nem szabad idegen kutyák közelébe vinni legalább két hétig az utolsó oltást követően.

Szopornyica

Manapság szerencsére egyre ritkábban találkozunk szopornyicával fertőzött kutyával. Fiatal állat esetén sajnos nagyon hirtelen, súlyos tünetek alakulnak ki. Nagyon gyakran halálos kimenetelt okoz. Felnőtt állatokban elhúzódó, és kevésbé súlyos tünetekkel jelentkezik. Első körben lázzal, hurutos szem és orrfolyással , hányással és hasmenéssel jelentkezik. Izomgörcs és akár bénulás is előfordul. Nagyon ijesztő betegség, szerencsére védőoltással megelőzhető.

Kennelköhögés

A kutyák kennelköhögését vírusok és baktériumok is okozhatják. Ez a betegség az emberi influenzának felel meg tulajdonképpen. Hőemelkedés, rossz közérzet, száraz köhögés jellemzi. Ha felülfertőződés van, akkor gennyes orrfolyás is megjelenhet a kutyánál kísérő tünetként. A „kombinált” típusú oltóanyagok, vagyis a nagy kombinált oltás célja épp az, hogy a kennelköhögést kialakító vírusok elleni védelmet biztosítsa. Léteznek a kombinált oltáson túl speciális, orrba cseppentős, kifejezetten kennel köhögés elleni vakcinák. Ez utóbbi az ún. Bordetella bronchiseptica elleni védelmet biztosítja, ami egy a légutakban élő baktérium, és szerepe van a betegség kialakulásában, főleg kölyökkutyáknál.A tünetek a megjelenésüktől számított 5. napon a legsúlyosabbak, ezt követően fokozatosan enyhülnek. Teljesen általában 10-20 nap alatt szűnnek meg. Megfelelő tartási körülmények között a betegség önkorlátozó. Fontos a jó minőségű táplálék biztosítása, illetve a hajlamosító tényezők kiküszöbölése.

Veszettség

Magyarországon 2009. január 1-je óta törvény írja elő a kutyák veszettség elleni oltását. Az oltást a kutya 3 hónapos korában kell először beadatni, majd fél év múlva ismételni. Ezt követően évente ismétlendő. Ez ellen a régebben súlyos járványokat is okozó betegség ellen egy ideje itthon évente kötelező védoltást beadatni négylábú barátainknak. Az emberre is veszélyes gyógyíthatatlan betegség ellen csak ez az egy megoldás létezik. Fontos tudni, hogy a veszettséget nemcsak kutyák kaphatják el, ugyanis valamennyi melegvérű állat fogékony a fertőzésre. A legfontosabb fertőzésforrások a rókák, a kutyák és a farkasok, de akár a macskák is elkaphatják az erdei vadaktól. A kórokozó nyállal, harapás útján terjed. Ha ismeretlen oltási eredettel rendelkező kutya harapott meg minket, akkor veszettség elleni oltássorozatot kell kapnunk. A vírus tudatzavart, agresszív viselkedést, habzó szájat okoz, majd végül fulladás, bénulás következik be.

A veszettség tünetei

A fertőzés után a vírus az idegek mentén terjed át a központi idegrendszerre és olyan súlyos neurológiai tüneteket okoz, mint például:

  • a félénk állat hirtelen barátságossá válik
  • a bátor, agresszív kutya visszahúzódó lehet
  • hirtelen fellépő agresszív viselkedés
  • indokolatlan rángatózás
  • bénulás
  • lógó állkapocs
  • nyelési nehézségek okozta nyáladzás és szájhabzás
  • légzési nehézségek
  • bénulás okozta fulladás

A veszettség gyógyíthatatlan betegség, a fertőzött állat a tünetek jelentkezése után mintegy 15 napon belül elpusztul. Ezért nagyon fontos, hogy ha ismeretlen állat harapta meg kedvencünket, azonnal forduljunk állatorvos, semmilyen sérülést ne hagyjunk kezelés nélkül, még akkor sem, ha a kutya már megkapta az éves oltását.

Kutyabetegségek tünetei: mikor forduljunk állatorvoshoz?

A kutyák ösztönösen próbálják elkerülni, hogy mások is észrevegyék, ha rosszul érzik magukat, és mivel nagyon nagy a fájdalomtűrésük, sokszor már csak akkor kapunk észbe, amikor nagy a baj. A kutyák által adott jelzések nagyon árnyaltak és finomak lehetnek.

Gyors és indokolatlan fogyás: ha nem mozogtok többet a megszokottnál és nem is változtattál a kutyus étrendjén, de mégis fogyást tapasztalsz, akkor mindenképpen ki kell vizsgáltatni kedvencedet, a tünet ugyanis akár komoly betegség jele is lehet.

Étvágy megváltozása: ha 1-2 napig változást tapasztalsz kedvenced étvágyában – ami nem csak étvágytalanság, de túlzott étvágy is lehet – az még nem feltétlenül jelent problémát. Azonban ha az állapot huzamosabb ideig fennáll, akkor érdemes állatorvossal konzultálni.

Ivóvíz elutasítása: A víz elutasítása sokkal nagyobb aggodalomra ad okot, mint az étvágytalanság. Ez nagyon gyorsan vezethet kiszáradáshoz, így ha nem iszik a kutya, azonnal vidd állatorvoshoz!

Viselkedés megváltozása: ha a kutyus nem érzi jól magát, az gyakran viselkedésbeli változásban nyilvánul meg. Lehet, hogy társaságkerülővé vagy agresszívvá válik, vagy letargikus lesz a viselkedése, nem érdekli a séta vagy a játék. Az is intő jel lehet, ha az egyébként független kutya hirtelen bújóssá válik. 

Vizelési- és ürítési szokások megváltozása, hányás, hasmenés: Ha az egyébként szobatiszta kutyusod hirtelen elkezd bepisilni, vagy bekakiklni, akkor szinte biztos, hogy orvosi probléma áll a háttérben. De az is intő jel lehet, ha kedvenced többet vagy gyakrabban vizel a szokásosnál, esetleg nehezére esik pisilni. Ugyanígy figyelni kell a székletet, ennek mennyiségét és állagát. A széklet ugyanis rengeteget elárul kedvenced egészségügyi állapotáról. Ha pedig folyamatos hányást, hasmenést tapasztalsz, ami nem múlik rövid időn belül, akkor irány az állatorvos!

Változások a fizikai megjelenésben: A kutyák szemének fényesnek és élénknek kell lennie, a füleknek pedig tisztának és szagtalannak. Az egészséges íny rózsaszínű, az orr pedig általában nedves és hűvös. Ha bármiben változást tapasztalsz, érdemes kedvencedet kivizsgáltatni.

Légzési nehézségek, köhögés: Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is lehetnek légzőszervi problémái. A köhögés, tüsszögés és orrfolyás egyszerű fertőzések is lehetnek, de mégis indokolt az állatorvos meglátogatása. Ha nehézlégzést, orrvérzést tapasztalsz, esetleg a nyelv vagy az íny kékes árnyalatúvá színeződik, akkor sürgős orvosi segítségre van szükség

Extrém vakarózás, nyalogatás: Ha kedvenced folyamatosan nyalogatja magát vagy vakarózik, az jelezhet fertőzést, bolha-allergiát, élősködőt de akár ízületi bántalmakat is. Minél előbb érdemes állatorvoshoz fordulni, ugyanis a sérült területeken másodlagos fertőzések is kialakulhatnak, amik mind a diagnózist, mind a kezelést megnehezítik.

Láz: Az egészséges kutya testhőmérséklete 38,5 Celsius fok (amennyiben az állat végbelében mérjük). A szakirodalom szerint 37,5 és 39,2 fok között nem beszélhetünk lázról a kutyák esetében. Ha azonban a kutyák hőmérséklete meghaladja a 39,7 fokot, egyértelműen lázról van szó. A láz a szervezet reakciója valamilyen betegségre, fertőzésre, ezért ha ezt a tünetet tapasztalod, irány a rendelő! 

 

forrás és kép: hellovidek.hu