• Fonyód Város honlapja
  • Fonyód Város honlapja
  • Fonyód Város honlapja
  • Fonyód Város honlapja
  • Fonyód Város honlapja
  • Magyar
  • German formal - Sie
  • English

Sport

Egyesületek
Felhőkép
Aktuális balatoni felhőkép

 

ketesaru_banner.jpg

: Home
Fonyód és Badacsony közötti... Print E-mail
hétfő, 04 június 2007
Article Index
Fonyód és Badacsony közötti...
Page 2

badacsony2.jpg
A Fonyód és Badacsony közötti kompjáratért lobbiztak pénteken a déli parton megrendezett II. Fonyódi Balaton-partyn. Az új járattal gyorsabban lehetne elérni az északi partról az M7-es autópályát, és csökkenne az üdülőhelyeken a forgalom - érveltek a megjelent politikusok és hajózási szakemberek.

A beruházás mintegy 3-3,5 milliárd forintba kerülne - közölte az MTI érdeklődésére a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. Horváth Gyula elmondta: a négy balatoni komp egyikét Fonyód és Badacsony között állítanák forgalomba, s további két hajót vásárolnának, ami 2-2,5 milliárd forintba kerülne. A két kikötő átalakítására hozzávetőleg 1,-1,2 milliárd forintot kellene költeni -

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a szükséges forrást a részvénytársaság önerőből és hitelekből, uniós támogatásból, valamint szükség esetén befektetői tőke bevonásával teremtenék elő. A tervek szerint 2009 második felében indulhatna az új

Suchman Tamás (MSZP), a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke fontosnak és szükségesnek tartja, hogy a Balaton nyugati medencéjében is legyen a két partot összekötő kompjárat.

Mint mondta: több évtizede szorgalmazzák az önkormányzatok a Fonyód és Badacsony közötti kompközlekedés beindítását, ám ez eddig "elbukott a bürokrácián". Most van esély és lehetőség a megvalósításra, amelyet a BFT, a Dél-dunántúli, illetve Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsokkal közösen támogat.

Hidvégi József (Fidesz), Fonyód polgármestere szerint a kompösszeköttetéssel nem csak a közlekedés gyorsulna fel, de a programok látogatottsága is megnövekedne mindkét parton.

A Balaton-party házigazdája a rendezvényen megjelent mintegy 100 résztvevőre utalva azt mondta: "végre valami elindult a Balatonon". Mind többen ismerik fel, hogy összefogásra, közös marketingmunkára van szükség a turizmus terén - mondta Fonyód polgármestere, aki egyúttal nehezményezte, hogy a magyar közszolgálati televízió "kitelepül" az Adriára, hogy onnan számoljon be turisztikai információkkal a potenciális magyar vendégeknek, ahelyett, hogy a "magyar tengert", a Balatont népszerűsítené.

A polgármester közölte, a legutóbbi képviselő-testületi ülésen emiatt arra kérte a testület tagjait, s rajtuk keresztül Fonyód lakosságát, de teszi ezt a Balatoni Szövetséghez tartozó önkormányzatok esetében is, hogy a nyáron ne nézzék az MTV műsorait.

Suchman Tamás erre reagálva elmondta, tárgyalásokat kezdeményezett az MTV elnökével arról, hogy rendszeresen számoljanak be a balatoni turizmussal kapcsolatos információkról. Hozzátette, a napokban valamennyi hazai televízió vezetőjével találkozik, akiktől ugyanezt kéri.

forrás: MTI
  Comments (13)
 1 Written by This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it , on 06-06-2007 08:38
Nem vagyok biztos abban, hogy igény lenne autós átmenő forgalomra.Ha mégis, akkor nem egy faluközpontban kellene próbálkozni ezzel, szétbarmolni kikötőt,sorbanálló járómotorú autók stb.Próbálkozzanak az Ordacsehi elágazónál.
 2 Written by apafej, on 14-06-2007 22:08
Nem faluközpont ugyan, még ha annak is nézik, sokan! Ízlelgessük csak a "városközpont" kifejezést! 
Amúgy szerintem sincs semmi szükség a kompra, főleg nem a fonyódi kikötőből, közben bevezetve az idegenforgalmi központ kellős közepére és ott bűzölögtetve autók százait! 
Inkább az OCS-i starndnál...
 3 Written by Csibi, on 24-06-2007 21:40
Természetvédelmi szempontból sem célszerű a fonyódikitőtőt szenyezni.Természetesen nem volna gazdasságos egy ilyen nagy beruházzást csinálni ,és egyszerűen nem kell felesleges . 
Inkább a fiatalok részére találnának ki szórakozzási lehetőséget a nyariídőszakra ,pl. úgy mint a 70-es évvekben volt,Kis pia ,Lidó Pannoráma étterem,Sirály Hotel és étterem ,Vadász tanya ,Mi van csak a nagy Nulllla 0000 
Sajnos ez az igazság..
 4 Written by This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it , on 02-07-2007 12:26
Ha már cikett irnak Fonyódról, és a panorámáról, elvárható lenne hogy a badacsonyi látképet ne fordítva tegyék fel ... , vagy a Gulács azóta átcsúszott a bal oldalra? 
Ami a kompot illeti, csak akkor van értelme, ha a kompjegy nem lesz drágább, mint a Badacsonyból Keszthely felé való kerülés benzinköltsége.
 5 Written by This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it , on 09-07-2007 14:24
Az Ordacsehi autópálya-csomópontot úgy tervezték, úgy alakították ki, hogy ott lesz a kompcsatlakozás. Ezzel lehetne a legkevesebb problémnával a túlpartra terelni a forgalmat, a legnagyobb utazási számot elérni. 
A jelenlegi elképzelés szerint, a mostani kikötőt használnák erre a célra.  
Ez néhány gondot azért felvet: 
1. nagy mértékű autó-, és kamionforgalom egy hagyományosan idegenforgalmi helyszínen, a vele járó környezetszennyzéssel, zajszennyezéssel. Az autópályáról a gépkocsik egy része továbbra is átdübörög a városon, ezzel veszítenek a nyaraltatók és a város is, mert nem lesz bevétel. (Ki szeretne egy távoli országból egy kompkikötő mellé vinni a családját?) 
2. A nyaralóövezetben lévő, (és ennek megfelelő adót fizető) 74 nyaraló értékcsökkenése tanyánként 5 M. Ft-ra tehető, ez 370 M. Ft közvetlen kár, a további károkat nem is számolva.(Ez csak a Szúnyog-sziget) 
3. A Badacsonyban lévő idegenforgalmi infrastruktúra további károkat szenved, mert az utazóközönség nem a jelenlegi kikötőben száll ki a partra, hanem lényegesen arrébb, ezért mint potenciális vásárló elveszik a számukra. Ez további kártérítést okozhat. 
4. A jelenlegi vitorláskikötő, - mely azért a világ minden vízparton látványosság, - helyett egy kompkikötő nem éppen egy vendégcsalogató. 
5. A Szúnyogsziget Közössége nem kapott meghívót a komppal kapcsolatos megbeszélésre, pedig több száz ember érdekeit kellett volna képviselnünk. (Ez ugyan 60-70 éves gyakorlat, de nem biztos, hogy követhető, esetleg célszerű.) 
6. Vajon mennyi lesz egy szgk kompjegy, ha a jelenlegi jóval kisebb távra szóló jegy ára már elgondolkoztató? Ha arányokat számolunk, akkor nyugodtan feltételezhető, hogy senki sem veszi igénybea fonyódi kompot. Ha a tihanyi árak maradnak, akkor felvetődik a kérdés, hogy ott most mitől ennyi? 
Kérjük, hogy a Szúnyogsziget közösségét, a vitorlás tulajdonosok közösségét (itt szerencsére van átfedés) is tájékoztassák, illetve kérjék ki a véleményüket.  
Sok bajtól kímélhetnénk meg magunkat.
 6 Written by öreg harcsa, on 25-07-2007 20:34
Azért az örömteli,hogy sok embernek van véleménye a kompról pró és kontra.Én azt gondolom hogy elsősorban a helyiek véleményére kellene hagyatkozni,hiszen az Ő életüket segíti vagy rontja.Egy biztos a regionális vérkeringésbe bővülést hozna, és fellendítené az üzletsor forgalmát. Természetesen erről kellene tárgyalni a megfelelő szakemberekkel is persze nem a döntés után.Talán az sem lenne hátrány ha végre felkapnának egy-két sinpárt, és helyette kulturált úton parkositott területtel látnák el a bevezető szakaszt.Hogy megtérülne -e a befektetés ? Ehhez vannak kökemény gazdasági számítási modellek, ezeket előre el kell végezni,és ennek ismeretében lehet jó döntést hozni természetesen szakmai alapon.HA EBBE IS BELESZÓL A POLITIKA akkor baj van.
 7 Written by This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it , on 26-07-2007 17:05
Anélkül hogy hogy megbántanám megkérdezném állt-e már Szántódon kompra várakozva, és figyelte ahogy a várakozó autokből megrohanják az üzleteket.Hát nem.Akinek szerencséje van az egyből felhajt a kompra.Akinek meg nem az türelmesen várakozik.Nekem ez a véleményem a "regionális fellendülésről".A szántódi komp egy ipari terület.
 8 Written by This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it , on 21-08-2007 18:01
Egyetértek Lukáts Istvánnal és kertésszel is, mégis örülnék, ha beindulna a komp Badacsony és Fonyód között. Ily módon könnyebben elérhetővé válna az északi part rövidebb autós kirándulásokra is.
 9 Written by This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it , on 24-08-2007 00:39
Az idei nyáron már a régebbi időket idézte a kikötő és környéke.A \"sor\" ujból élt, rendezvények is elfogadhatók,olykor jók voltak.A városi strand, a \"Tungi\" rendezett, kulturált és főleg újra van vendég!A város szép,a kikötő a Szunyog szigettel egy ékszer. 
Miért kell ezt evvel a komppal tőnkre tenni?.Nagy tévedés az hogy tőbb ember jön majd, és tölti idejét a városban. Egy bűzős koszos, átmenő forgalmat lebonyolító \"ipari terület\" lesz.Kérem a döntéshozókat gondolják át, hogy nem kéne a kompnak a városon kívül lennie. Így megmaradna ami már megvan a maga szépségében.
 10 Written by This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it , on 22-11-2007 18:33
Szerintem a fonyódi kikötőbe tervezett komp igen rossz ötlet. Képzeljék el, hogy egy meleg nyári napon autósor várakozik a kopmra. Vajon hol? Szeretnénk, ha a városközpont autófelhajtóvá válna? Ezen kívül pedig elkerülhetetlen lenne a kikötő környéki séta lehetőségének szűkítése, ami a maradék vendéget is elriasztaná. Pesten az ilyen ötletek hallatán azt kérdezik, hogy ez vajon kinek buli? 
Az Ordacsehi lehajtónál talán rendben lenne egy komp, de Fonyód közepén semmiképpen sem. Fonyódnak az a baja, hogy nincs központja, ahol a lakók és a vendégek jól, otthon érezhetnék magukat Ha a kevés kedves helyet kompfelhajtóvá alakítjuk, az talán jó az átutazóknak, a messziről jövőknek, de kiszúrunk a fonyódi vendégekkel, azokal, akik belőlük élnének (ugyanis nem fognak jönni)és legfőképpen a helyiekkel. 
"aki ezután is szeretne jönni"


 
< Prev   Next >
Hirdetés