A- A A+
Belépés     


akad wide

indexA Magyar Turisztikai Ügynökség közel 3 milliárd forintos fejlesztési keretet kapott az idei évben a balatoni szabadstrandok fejlesztésére.

Fonyód mind az öt szabadstrandjával kapcsolatos fejlesztését támogatásra ítélte az ügynökség, összesen 450 millió Ft erejéig. 

Fontos tudni, hogy ezúttal kizárólag a nem fizetős kijelölt, természetes fürdőhelyek fejlesztésére volt lehetőség. Fonyódon kijelölt, belépődíj megfizetése nélkül használható fürdőhelyként van nyilvántartva az Árpád parti strand, a Városi strand, a Bélatelepi strand, a Báthori utcai strand és a Huszka utcai strand, így ezen területek fejlesztésére van lehetőség jelen támogatás keretein belül.

Fonyód Város Képviselő – testülete rendkívüli ülésén hozott döntésével támogatta a szabadstrandok fejlesztését.

„A lehető legtöbb forrást szerettük volna Fonyódra hozni, a bruttó 450 milliós támogatással ezt sikerült is elérnünk. Olyan fejlesztéseket vállalhattunk be, amit június 30-ig meg is tudunk valósítani. A bekért fejlesztési javaslatok összeállítása során igyekeztünk a lehető legtöbb javaslatot beépíteni, ezzel lehetőségünk nyílt azokat a strandjainkat is fejleszteni, ahonnan nincs az önkormányzatnak bevétele, ennek csak örülhetünk.” – fogalmazott Hidvégi József, polgármester az ülésen. 

A 450 millió forintos támogatással Fonyód Város Önkormányzata megragadta a lehetőséget és kimerítette azt a forrást, amely számára elérhető volt. A támogatás 100% intenzitású.

„A szabadstrandjaink szabadstrandok is maradnak! Nem volt a pályázat feltétele, hogy bármelyik strandunk fizetős stranddá váljon. Nyilván van olyan elem, mint például az újabb Wibit élménypark a Bélatelepi strandon, amely szolgáltatásért fizetni kell majd a működtetési költségek megtérülése miatt, de az összes többi fejlesztési elem nem lesz fizetős! Zömmel vizesblokk felújítások történnek meg a projektben, játszótereket építünk és eszközöket cserélünk majd.” – foglalta össze Hidvégi József a megvalósítandó terveket. 

A felújítási munkálatok környezetrendezést (amely füvesítést, fásítást, járda építést jelent), kerékpártárolók létesítését, korszerűsítést és az Árpád parton egy nagyjából 1200 méter hosszú, rekortán borítású futópálya kialakítását foglalnak magában. 2019. február 14-én jelent meg a hír, hogy az összes szabadstrand megújulhat idén nyárra, amelyre 3 milliárd forint fejlesztési forrást szánt ez évben a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Nyilatkozatában Guller Zoltán akkor kiemelte: az MTÜ célja, hogy 2030-ig az összes szabadvízi strand megújuljon.

IMG 0572 Közepes A vezérigazgató elmondta, hogy mára a belföldi turizmus lett a magyar turizmus motorja, ezért indult el két évvel ezelőtt a strandfejlesztési program. Az első ütemben mintegy 2 milliárd forintos támogatást kapott több mint 30 balatoni település fizetős strandja. A mostani, szabadstrandok fejlesztését célzó projektben Fonyód kapta a legnagyobb mértékű támogatást. A 450 milliós forrás részeként a legnagyobb beruházás az Árpád parti strandon valósul meg, mintegy 175 millió forintból.

„Nagyjából 1200 méter hosszú rekortán borítású futósávot alakítunk ki, így az ország egyik legszebb panorámája előtt kocoghatnak majd a futás szerelmesei. Ezen kívül játszóteret alakítunk ki, vízi játékokat helyezünk el, illetve felújítjuk a vizesblokkokat is.” – részletezte Erdei Barnabás, Fonyód alpolgármestere.

A Városi strandon a nagy projektelem a már meglévő 300 négyzetméteres épület felújítása, illetve átalakítása lesz, ahol baba-mama szobát, gyermek foglalkoztatót, és beltéri játszóházat alakítanak ki. Ezen a szabadstrandon is játszótér létrehozását, valamint a vizesblokk felújítását tervezik még. A Bélatelepi strandon a már említett vízi kalandpark várja majd a fürdőzőket, ezen kívül itt is felújítják a vizesblokkot, illetve játszóteret alakítanak ki. A Huszka és Báthori utcai strandoknál a környezetrendezés, valamint vizesblokk kialakítása, illetve felújítása lesz a cél. Négy strandon elektromos kerékpár töltőpontot létesítenek, valamint a vizesblokkokat lehetőség szerint gyermekbarát módon alakítják ki. A munkálatok hamarosan elkezdődnek annak érdekében, hogy a főszezonban már a megújult szabadstrandok várják a vendégeket. A beruházás ideje alatt - az építési helyek kivételével - is látogathatók a szabadstrandok.  

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 asp gombocska

 

 

ohp gomb

 

 

energetika 

 

bartokutca

 

ginop

 

gomb fonyod a fejlodes utjan ovoda kulso energetikai felujitasa

gomb ginop

 Piac gomb

 

gomb fonyod a fejlodes utjan az ovoda es bolcsode bovitese es felujitasa

 

 gomb fonyod a fejlodes utjan interaktiv foglalkozasok a diakokert

csiszta banner

 

asp kep

kisfaludy2030banner

 kisfaludy2030banner 2021

 

banner

 

MAK banner baba 0915 300x250px OK

 

 MAK banner 0915 300x250px OK

 

 

3d_pano.png

webcam

images/fonyod_galeria.png