Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

comergezes.jpgA tragédiák többsége a tüzelőberendezések nem megfelelő üzemeltetése miatt fordulhat elő, ezért nagyon fontos, hogy az üzembe helyezéssel megfelelő szakembert bízzunk meg. A gondos munka ugyanis a garancia a műszaki követelményeknek megfelelő és biztonságos rendszerek működésére.

A hatályos jogszabályok alapján a gáz csatlakozó vezetékek és berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálata kötelező, azaz a gázórákat és készülékeket kötelező ellenőriztetni. Az ellenőrzéseket a fogyasztóknak kell megrendelniük az erre feljogosított gázszerelőknél vagy a gázszolgáltatóknál.

A gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet előírásai alapján a kötelező felülvizsgálat gyakorlatilag minden fogyasztót érint, aki tíz évnél idősebb gázkészüléket használ. A felülvizsgálat során készült jegyzőkönyvet - a kötelező tíz év múlva esedékes felülvizsgálatig vagy a következő gázóra-cseréig - meg kell őrizni. A vizsgálat megrendelhető a gázszolgáltatónál, vagy bármely olyan gázszerelőnél, aki erre jogosítást kapott.

A felülvizsgálat során a gázkészülékeket azonosítják, a légellátást és a biztonsági berendezéseket pedig ellenőrzik.

Sokszor elhangzott, hogy a kémény, a műanyag nyílászáró, a páraelszívó, a kandalló, mind veszélyforrás lehet. Önmagukban ugyan nem veszélyesek, akkor válhatnak azzá, ha felszerelésüket, átalakításukat, beépítésüket nem szakemberrel végeztetjük. Sőt a levegőellátást és az égéstermék elvezetést jelentősen rontják a konyhai páraelszívók, mellékhelyiségek szagelszívói, szárítós mosógép vagy a mobilklíma.

Ezek – főként a műanyag nyílászárókkal felszerelt épületekben - képesek megfordítani a kéményekben az áramlás irányát, az égéstermék nem tud távozni, és a berendezések közelében elindul a szén-monoxid dúsulása. Épületen belül ezért fontos gondoskodni a levegő pótlásáról, a helyiségekben rendszeresen szellőztessünk. Nem lehet akadály a téli időszak és a néhány percig beáramló hideg levegő sem. Elmulasztása viszont akár a szén-monoxid felhalmozódáshoz vezethet.

Kapcsolódó információk a következő honlapon olvashatók:
http://somogy.katasztrofavedelem.hu/gaz-csatlakozovezetekek

Bázelné Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy,
megyei katasztrófavédelmi szóvivő