Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

Fonyód Polgáraiért Díjban részesültek 2013-ban:

Farkas Tibor Petőfi SE volt elnöke 
1955-ben született a Somogy megyei Osztopánban. Már gyermekként megszerette a sportot, azon belül is leginkább a labdarúgás vonzotta. Már egészen kis korától kezdve focizott a helyi focicsapatban.

Iskoláit Osztopánban és Kaposváron végezte, majd ezt követően szüleivel Fonyódra költözött. Szakmájában helyezkedett el, munkája mellett itt is nagy hangsúlyt kapott életében a labdarúgás, a Petőfi SE csapatában folytatta pályafutását. Katonaéveiben a Körmend csapatát is erősítette. Hazatérése után családot alapított, két fiú és egy lánygyermeke született. A ’90-es években vállalkozást alapított, amelyben azóta is tevékenykedik. Mindig is figyelemmel kísérte a helyi sportéletet, a 2000-es évek közepétől a Petőfi SE elnökségének is tagjává választották. Az egyesület ekkortájt nehéz időket élt át, nem volt népszerű feladat vezető szerepet vállalni a sportéletben. Ennek ellenére, 2007-ben az egyesület elnökének választotta a tagság. Időt, energiát, pénzt nem kímélve vágott bele a sportélet új alapokra helyezésébe, közel 30mFt adósságot örökölve. Ezekben a nehéz időkben nagy segítségére volt az egyesület szakosztályvezetője Molnár Csaba is. Évről évre csökkentette a SE adósságát, stabilizálta helyzetét, szilárd alapokat teremtett a nyugodt sportoláshoz. Az egyesületi tagok száma folyamatosan nőtt, új szakosztályok alakultak és nem maradtak el az eredmények sem. Fonyód legnagyobb egyesületének irányítását 2012. februárjában pozitív mérleggel adta át utódjának. A mai napig találkozhatunk vele nézőként a mérkőzéseken, és az öregfiúk csapatában, ahol aktívan sportol. Az egyesület tagsága munkájának elismeréseként a 2012-es évben kitüntetéssel köszönte meg neki Fonyód város sportjáért tett erőfeszítéseit. 

Kiss Alfonz, Kissné Poprádi Enikő zenetanárok 
Kissné Poprádi Enikő
1978-ban szerzett gordonka tanári, majd 2009-ben klasszikus gitár előadóművész diplomát a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.
Kiss Alfonz 1977-ben trombita és szolfézs tanári szakon végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. 
Még debreceni főiskolásként, 1978-ban kötöttek házasságot. Azóta nemcsak a magánéletben, hanem a munkában is társak. Kalandos életüket a Debreceni Filharmonikus Zenekarban kezdték, majd Budapestre, a Duna Szimfonikus Zenekarba kerültek. Tízévi zenekari munka után meghívást kaptak az Isztambuli Állami Operaház zenekarába, ahol nyolc évet töltöttek gyermekükkel együtt. Bár állampolgárságot, és végleges letelepedést ajánlott nekik a török állam, 1994-ben mégis hazatértek. Azóta Magyarországon élnek, de munkájukat egy ideig továbbra is külföldön végezték. A Bécsi Operett Színház magyar utazó zenekarával turnéztak egész Európában, de eljutottak Kínába és Japánba is. 2003 óta élnek Fonyódon, és tanítanak az Alapfokú Művészeti Iskolában. 
Kissné Poprádi Enikő a cselló- és gitártanítás mellett 2007 óta az intézmény igazgatója. Ettől kezdve vált a város rangos, egész termet betöltő rendezvényévé a Karácsonyi és Tavaszköszöntő koncert. Az ő vezetése alatt jutottak el az iskola növendékei a legtöbb megyei, regionális és országos szakmai versenyre. 
A városban szinte valamennyi ünnepi megemlékezésén, kiállítás megnyitóján, kulturális rendezvényén, jelen vannak a művészeti iskola növendékei és tanáriai. 
Létrehozta és működteti a művészeti iskola tánccsoportjait, amelyek számtalan szép pillanatot szereznek fellépéseikkel. 
Több alkalommal szervezett koncertlátogatást Budapestre, a Művészetek Palotájába, mert fontosnak tartja, hogy a vidéki gyerekek is eljussanak az ország legjobb hangverseny termeinek magas színvonalú koncertjeire. 
Kiss Alfonz rézfúvós hangszereket tanít. A növendékeiből alakult rézfúvós együttes, az elmúlt évek alatt a helyi szerepléseken kívül többször képviselte Fonyódot különböző külföldi kulturális fesztiválokon, pl. Leipheimben, Znojmóban, Borszéken. Fáradságot, időt nem kímélve próbáltak hétvégeken és még az iskolai szünetekben is. Emberségével, szeretetével, szakmai alázatával vonzza a gyerekeket. 
A két kiváló pedagógus a legbüszkébb tanítványaira, és arra, hogy tőlük kikerülve évek múlva is keresik, meglátogatják őket, megosztják velük gondjaikat. És természetesen saját fiukra, aki média kategóriában Prima Junior díjat kapott. 

Leipheim  Város Képviselő-testülete 
A két település partnerségi kapcsolatában a 2013-as év jelentős évforduló, hiszen 20. éve tartjuk fenn és ápoljuk ezt az együttműködést. A kulturális csoportok és a diákok kölcsönös bemutatkozása, kapcsolattartása a két település polgárainak barátságát erősíti. Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a díj adományozásával kívánja elismerni és egyben megköszönni sok éves tevékenységüket. Az elismerést ez év szeptemberében, a fonyódi testvérvárosi találkozón fogják átvenni.

2015

Fonyód Polgáraiért Díj

Balázs Béláné Pomezsánszki Judit 
balazs belanePomezsánszki Judit táncos pályafutása már kis gyermekkorban indult. A népművelési intézetben szerzett néptáncos és társastánctanári diplomát, melynek mindegyike 6-6 évi tanulást jelentett. Táncolt a Somogy Néptáncegyüttesben Együd Árpád és Csíkvár József vezetése alatt. 1963-ban tagja volt a Ki? Mit? Tud? győztes BM táncegyüttes csapatának. Rábízták a BM együttes vezetését, ahol Kultúráért kitüntetést kapott és megbízták a megyében táncot tanító pedagógusok továbbképzésével. 1987-ben előadóművészi működési engedélyt szerzett. Partnerével és tanítványaival együtt végig táncolták a kaposvári báli szezont. Évekig a Fonyódi Alapfokú Mű- vészeti Iskola tánctanára volt, majd alapító tagja és mű- vészeti vezetője a rövid idő alatt sikeressé vált Fonyódi Betyárok Néptánc Egyesületnek.

Kispeti Károlyné 
kispeti karolyneNyugdíjas egészségügyi dolgozó. Kaposvári és fonyódi gimnáziumi évei után 1965-ben érettségizett. A fonyódi rendelőintézetben 1962. május 21-től dolgozott. Kezdetben orvos írnok, majd asszisztens a sebészeten és röntgenben, később a gyermekgyógyászaton és nőgyógyá- szaton, végül ismét a sebészeten több, mint két évtizedig. 1998 júliusában vonult nyugdíjba. Munkája elismeréséül 1983-ban „Kiváló munkáért” kitüntetést kapott. A sebészeti szakrendelést vezető összes sebésszel és a betöltetlen sebészi állást helyettesítőkkel is dolgozott. 

Sinkovits Rudolf 
sinkovits rudolfnyugdíjas, a MAHART „Badacsony” motoros kormányosa Fonyódon született. Ötéves korára érett meg benne a szilárd elhatározás, hogy nagybátyja - aki a „Dongó” motoroson szolgált - nyomdokain járva hajóvezető lesz. A vasas szakma feltétele volt a „matróz” beosztásnak, s ezt követően ő 18 évesesen lépett először hajópallóra szolgálati célból. A ranglétrát végigjárta a legaljától, annak legfelső fokáig. Úgynevezett „közbeváltóként”, a Balatonon közlekedő valamennyi hajón, minden beosztásban teljesített szolgálatot.

2016

2015. év sportolója Díj - Szerdahelyi Szonja

Az idei év díjazottja 1999-ben született egy sportszerető fonyódi családban. Kilenc évesen úszóként kezdte sportpályafutását, amely kiegészült a futással, később aquatlon versenyeken való részvétellel, a kezdetektől szép sikerekkel.

Edzőinek javaslatára, akik korán felismerték tehetségét, az úszás és a futás sportágak mellett elkezdett kerékpározni is. Így már készen is állt a mai sportélet egyik legdinamikusabban fejlődő, óriási tömegeket megmozgató, népszerű sportágára, a triatlonra. Megfogadva edzőinek és szüleinek tanácsait, elkötelezte magát ezzel a három sportággal, amiket sikeresen egybegyúrva, rövid időn belül korosztályának egyik legjobb versenyzőjévé nőtte ki magát. Eddigi rövid pályafutása alatt is már szinte felsorolhatatlan eredményekkel és díjakkal rendelkezik. Mindezeken felül meghatározó tagja először az általános iskolánkban, jelenleg pedig gimnáziumunkban a floorball, illetve unihoki csapatoknak, ahol társaival együtt hosszú ideje, mindig ott vannak a diákolimpiák országos döntőin. Kivételes tehetsége mellett szorgalmával is kitűnik kortársai közül. A kitűnő sporteredményei mellett a fonyódi Mátyás Király Gimnáziumban a tanulásban is jeleskedik, ezért is kaphatta meg eddig három alkalommal a „Magyarország Jó tanulója - jó sportolója” címet. 

A 2015. évben elért kiemelkedő eredményei: triatlon országos ranglistán, 6. helyezett; a duatlon országos ranglistán 4. helyezett; a mezei futó Diákolimpia országos döntőjén 3. helyezett; az unihoki Diákolimpia országos döntőjén 2. helyezett; a triatlon Diákolimpia országos döntőjén 1. helyezett. Edzői: Hömöstrei Péter, Ányos Viktor és Hatziharalambus Jorgos.

Fonyód Polgáraiért Díj - Siess Zsuzsa ikonfestő

Siess Zsuzsa 1997-ben hagyta abba női fodrász szakmáját, azóta fest ikonokat. Sokféle családi problémán átsegítette ez a művészeti tevékenység.

Az ikonfestést úgy fejlesztette ki magában, hogy minden örömét megtalálta benne. 
Édesapja az a Siess János volt, aki a fonyódi általános iskolában, s kedvtelésből szentképeket festett. Zsuzsa csak figyelte őt festés közben, de nem nyúlt az ecsethez. 995365_1000754723337292_6082402373142922828_n.jpgA halála után édesanyja őneki adta át apja minden festő holmiját. Tíz év elteltével, 1993-ban azonban történt valami. Amikor nagyobbik fia külföldre utazott dolgozni, úgy gondolta, ajándékként lemásolja valamelyik képet. S mivel az jól sikerült, kedvet kapott a festéshez. Néhány évig másolta a „megörökölt” alkotásokat, s mivel ezek nem elégítették ki teljesen, elkezdte emlékezetből megfesteni a gyermekkori élményeit. Ez 4 évig tartott, s az 5. évben az ikon szó megjelent a gondolatában, ólomsúlyú, erős fizikai fájdalmat okozva a fejében. Nem hallotta, hanem látta a szót.
– Ekkor jelent meg a sugallat – mondja, amit végül is látomásra igazít ki, hiszen látta a szót. A mai napig így van nála: egy jel alapján fog hozzá a festéshez.
Már azon a napon – amikor megjelent előtte az ikon szó képe –, keresni kezdte a fát, mert annyit már tudott róla, hogy fára festett szentképet jelent. Három nap múlva már alkotott, s ez így megy több, mint húsz éve.

Tanfolyamokra, nyári táborokba nem járt, de folyamatosan képezte magát. Az elején még a Népművészeti Múzeumból is kapott írásos útmutatást, egy képzett erdélyi festőtől pedig a gyakorlati alapokra tehetett szert.

Számtalan egyéni és csoportos kiállítás van a háta mögött. Több országos terjesztésű újság, folyóirat mutatta be művészetét.

Szenteket ábrázoló ikonokat ajándékozott 2007-ben a fonyódi római katolikus templomnak, amelyek díszei lettek Isten házának. Messze földről jönnek csodálni a nagyméretű táblára festett képeket.

Fonyód Polgáraiért Díj - Szabó Lajos nyugalmazott református esperes

Szabó Lajos református lelkipásztor 1931-ben született. A teológia elvégzése után, 1955. október 1-én fonyódi, és balatonfenyvesi gyülekezetek segédlelkészi beosztásába helyezték. 1896972_1000755376670560_3853258349978501087_n.jpg1962-től Zala megyében szolgált, de négy év után visszatért, s a Balaton – Déli Missziói Egyházközség lelkipásztorává nevezték ki. Szolgálatát többek között Fonyódon látta el. Nyugdíjazásáig, hivatásához és hitvallásához híven, becsülettel látta el lelkészi szolgálatát. Házasságot kötött Ittzés Virággal, hét gyermekkel áldotta meg őket a Mindenható.

A politikai ellenszélben Szabó tiszteletes nem csak helytállt, de elhivatottsággal, agilis, hétköznapi közszereplésével is életben tartotta a fonyódi gyülekezetet. S mint lelkész keresztelt, konfirmált, esketett, temetett. Egyházközsége ingatlanokkal bővült, a fonyódi gyülekezet pedig lélekszámában növekedett.

1992-ben az egyházmegye gyülekezetei, az esperesi tisztség három jelöltje közül, Szabó Lajost választották meg a Somogyi Református Egyházmegye élére.

Hatvanöt évesen, 1997. január elsején vonult hivatalosan nyugdíjba, összességében mintegy harmincnyolc évi – Fonyódon is végzett - szolgálat után.

Hosszú kutatómunka után megírta a fonyódi protestáns templom építésének történetét.

2010-ben a Dunántúli Református Egyházkerület, munkássága elismeréséül „Pro Pannonia Reformata” díjban részesítette.

Kérem Szabó Lajost esperes urat, vegye át a kitüntetést.

Fonyód Polgáraiért Díj - Haydu Olivér nyugalmazott gimnáziumi tanár

Haydu Olivér 1962-ben szerzett történelem-földrajz szakos tanári diplomát a debreceni tudományegyetemen.

Osztályfőnöki teendőkkel és mindkét szakja művelésével kezdte pályafutását a fonyódi gimnáziumban, ahol nyugdíjba vonulásáig tanított. A munkaközösség vezetőjeként szervezőjévé vált annak a tevékenységnek, amelynek eredményeként kiépülhetett a szaktanterem zártláncú televízióval, kamerával, dia-és írásvetítővel, térképállománnyal, szakkönyvekkel, szemléltető rajzokkal, magnetofonnal.

12821363_1000755746670523_3468769339349205568_n.jpgMinden évfolyam tankönyvének fejezeteihez feladatlapokat készített Fonyód, és számos Somogy megyei település történelmi hagyományainak kutatásával kapcsolatban. A tanulók gyűjtőmunkájára építve több alkalommal rendezett kiállítást a magyar- és egyetemes történelem sorsfordulóinak bemutatására. Az akkori klubhelyiséget megtöltő tárgyi- és írásos dokumentáció több településről vonzott látogatókat. A továbbtanulni szándékozók tudásának gyarapítására elindította tanulóit tanulmányi versenyeken.

Munkaközösség vezetőként rendszeresítette, megszervezte, lebonyolította a történelem házi versenyeket. 1996-ban egyik tanulója megnyerte a „Ki miben tudós?” történelmi versenyt, amelyet több hónapon át a TV is közvetített.

Éveken át működtette a történelem szakkört, egyetemi előkészítő tanfolyamokat vezetett. Felkészítő szaktanárként munkálkodott a nyári tehetséggondozó táborok munkájában, amelyeket a továbbtanulni szándékozók felkészítésére szervezetek.

Tanítványai kiemelkedően szerepeltek a felvételi vizsgákon, az egyetemeken középiskolai órai vázlatait is használni tudták. Közülük ma már több professzor is van.

A szakma elismerését jelzik a különféle fórumokon előadóként való részvételek, a megemlékezések, ünnepségek lebonyolítására való felkérések, és nem utolsó sorban a vezető tanári elismerés, amely innovatív, eredményekben gazdag szakmai munkáját koronázta meg.

Fonyód Város Díszpolgára cím - Baricz Kati fotóművész

A lengyeltóti születésű fotóművész gyermekkorától fotografál. A fonyódi gimnáziumban érettségizett, majd fényképész szakmunkás bizonyítványt szerzett. A Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja, szabadfoglalkozású fotográfus. Többek között Székely Aladár- és Balogh Rudolf-díjas, megkapta a Magyar Fotográfiai Nagydíjat s az André Kertész-ösztöndíj tulajdonosa, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Somogy megye Polgáraiért díj birtokosa. Budapesten és Fonyódon él. A fotográfia számos műfajában tevékenykedik; divatfotói éppoly egyéni megoldásúak, mint emberábrázoló kreatív fotográfiái vagy szociofotói. Foglalkozott fotóoktatással, tankönyveket írt és számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt Somogyban is. 

12821364_1000756320003799_1380140111835067800_n.jpg

A Fonyódon töltött kezdeti időkről így vall: „Örömmel emlékszem azokra a vasárnapokra, amikor anyám elegánsan felöltöztetett bennünket és a család sétára indult. Gyakran a séta utolsó állomása az öreg mester fotóműterme volt. Szerettem ott lenni, nem szerettem, ha fényképeznek, jobban érdekelt a kép, amelyet az üveglapon a nagy fekete lepel alatt láthattam… 12 éves lehettem, amikor jó bizonyítványomért egy boksz-gépet kaptam szüleimtől ajándékba. Azóta fotografálok, szinte mindig magamnak.” A legendás fonyódi fotóst Honti Istvánnak hívták, fényképei ma már értékes helytörténeti dokumentumok.

Baricz Kati – ami a fotográfiát illeti - eljutott a csúcsra, tehetséggel, elhivatottsággal. Fényképei tipikus női képek; érzékeny, oldott képek, nem technikai trükközések, nem szájbarágós, elméletszagú képdokumentumok.

Mint mondja: „A fényképezés számomra különleges szenvedély mindenféle megfelelési kényszer nélkül. Útkeresés önmagunk megfejtéséhez. Gyermekkorom óta, már több mint ötven éve hű társam a fényképezőgép. Érdeklődésem középpontjában olyan emberek állnak, akiknek a sorsa valamiért érdekes számomra, akik érzelmileg megérintenek, akiknek látványa megmozgatja fantáziám, akiket a fényképezés szertartása alatt egyre közelebbről megismerhetek.”

2017

 

2017. március 15-én ismét sor került a városi kitüntetések átadására.fonyod polgaraiert dij 2017
Ez év díjazottjai: 
dr. László Győző  – Fonyód Polgáraiért Díj 
Neumajer Zoltán – Fonyód Polgáraiért Díj 
Kovács Ferenc    – Fonyód Polgáraiért Díj - Posztumusz 
Leány VI. korcsoportos floorball csapat - Év Sportolója Díj 
A csapat tagjai: Horváth Klaudia, Kötél Dorottya, Pintér Rebeka, Szerdahelyi Szonja, Tóth Dorottya

dr. László Győző: 
laszlo gyozoFonyód város Önkormányzatának nyugalmazott aljegyzője. 
Szentbalázson született 1947-ben. A Magyar Államvasutaknál helyezkedett el forgalmi szolgálattevőként, Somogy megye több településén dolgozott különböző munkakörökben, pl. Somogyjádon, Somogyváron. Két leánygyermeke született. Tudásvágya és az olvasás szeretete szerencsésen találkozott azzal, hogy munkája lehetővé tette az önképzést, szabadideje nagy részét olvasással, tanulással töltötte, aminek eredményeképpen megszerezte a Pécsi Tudományegyetemen jogász diplomáját. 
A fonyódi Nagyközségi Tanácsnál 1984-től dolgozott szabálysértési előadóként, hatósági osztályvezetőként, aljegyzőként nyugdíjba vonulásáig. 
Harmincöt évvel ezelőtt csatlakozott az önkéntes tűzoltókhoz, amely egyesületnek immár 30 éve elnöke is. A vonuló raj tagja, a zenekari fellépések aktív részese, a pályázatok megírásának, a jogi ügyek intézésének pótolhatatlan aktivistája. 

Felkarolta a Fonyódi Múzeumi és Helytörténeti Egyesület kezdeményezését, és 1998 óta elnöke a civil szervezetnek, ott szintén a hivatalos ügyek mindig pontos intézője, támogatója a fejlesztésekre vonatkozó kezdeményezéseknek. 
Jelentős szerepet vállal Fonyód civil életében. Munkája nagyban hozzájárul ahhoz, hogy fenti egyesületek működése stabil alapokon nyugszik, s mind a kettő civil szervezet meghatározó részese városunk művészeti és kulturális életének, gondoljunk csak a tűzoltózenekarra és a múzeumra.

Neumajer Zoltán 
neujmajer zoltanNagykanizsán született 1974-ben, s szülővárosában érettségizett.
Veszprémben végezte el a teológia szakot az Érseki Hittudományi Főiskolán. Nagykanizsán, 2001 júniusában szentelték pappá. Káplánként szolgált Balatonkeresztúron 2001-ben, majd Nagyatádon 2001 és 2004 között. 
Fonyódon 2004 februárjától Fehér Ernőt plébánost nyugdíjazták, az ő helyére került plébánosnak. Még ebben az esztendőben teljesen felújították a plébánia épületét belülről, s az elkövetkező években sorra történtek meg a felújítások a ligeti és a Szent István utcai kápolnákban is. Neumajer Zoltán munkálkodásának is köszönhető az, hogy 
- elkészült a Plébániatemplom díszkivilágítása, bejáratához díszkapu került. A hangosítás, és a szentély oltára, illetve székei ki lettek cserélve, az üvegablakok is restaurálásra kerültek, s a tetőzetet is lecserélték. Megtörtént a villanyhálózat teljes cseréje, új világítótestekkel, belső- és külső festéssel, a villámhárító rendszer kiépítése, és a külső oltár felújítása. Felszentelésre került a plébániatemplom ikonfala, Siess Zsuzsa helybeli ikonfestő felajánlásaként. A harangtorony nagyharangját is sikerült kiöntetni, egy helybeli hívő adományának segítségével, és a harangtorony harangszerkezetének teljes cseréje is megtörtént. 
- 2014-ben készült el a kültéri Zsolnay keresztút, amely Szántó Tamás kerámikus művész alkotása, és amelyet Tavaszi József fonyódi lakos adományozott a plébánia számára. 

Kovács Ferenc 
kovacs ferenc epitesz
Kaposváron született 1960-ban.
A fonyódi gimnázium elvégzése után Pécsre került, ahonnan 'Okleveles üzemmérnök' diplomával tért haza és a fonyódi községi Tanácson kezdett dolgozni.
1981 óta kezdte munkáját kisebb hétvégi házak, lakóházak, melléképületek tervezésével, később módja volt nagyobb épületek tervezésére is. 1996-ban az előterjesztett portfóliója alapján az országos Vezető Tervező Minősítő Bizottság megadta számára a vezető tervezői jogosultságot. 
A Balaton délnyugati körzetében, elsősorban Fonyódon és környékén dolgozott, főként épülettervezési tevékenységet folytatott, de építés-előkészítést, lebonyolítást, kivitelezési műszaki vezetést is vállalt. 
2002-ben megszerezte a szükséges képesítést, attól kezdve a régióban ingatlan-értékbecsléssel- és közvetítéssel is foglalkozott. kovacs ferencSzerette Fonyódot, fontosnak tartotta fejlődését, épülését és szépülését. Ezen sokat és önzetlenül dolgozott. Tagja volt a Városfejlesztési Bizottságnak, együttműködött a Városvédő és Szépítő Egyesülettel, akiktől többször elismerésben is részesült. Fonyód ékességei a Kulturális Központ és a Vigadó téri Színpad maradandó részei életművének.
Feleségével 32 évet élt boldog házasságban, két gyermekük született.
56 éves korában, 2017. január 18-án hosszantartó betegség után örökre megpihent. 
Élete és emléke álljon példaként Fonyód város polgárai előtt.

 Leány VI. korcsoportos floorball csapat (edzőjük: George Chatzicharalampous) 

floor ball csapatA floorball a labdajátékok csoportjába tartozó csapatjáték. Az egymás ellen játszó két csapat igyekszik ellenfele kapujába minél több gólt ütni. A játék közben gyorsaság és állóképesség mellett a labda megszerzése, továbbadása, ütése, a cselezés elképzelhetetlen kitűnő reflexek nélkül. 
A Fonyódi Diáksport Egyesület keretein belül néhai Péntek Emil volt az, aki elkezdte a munkát ezzel a korcsoporttal. A csapat 2008-ban állt össze, s az évek során minimálisan változott a keret összetétele. A 2009/2010-es kispályás floorball diákolimpiai országos egri döntőjéből már aranyéremmel tértek haza. Minden szezonban érmekkel gazdagították a FODE eredménysorát. Legeredményesebb szezonukban a 2013/2014-ben floorball és unihoki aranyat hoztak a diákolimpiáról, de ebben az évadban az egyesületi országos bajnokság U15-ös korosztályának legjobbjai és az OB2 bajnokai is voltak.  A sikereket nem érhették volna el a játékosok és edzőjük, ha nem segítik őket helyi támogatók és lelkes önkéntesek.

2018

 

2017. év sportolója Díj

floorball leanyokIV. korcsoportos leány floorball csapat
Tagok: Bodó Kata, Huber Lili, Köves Réka, Csonták Kornélia, Koponyás Laura
edzőjük: Tarcsay György 
A floorball a labdajátékok csoportjába tartozó csapatjáték. Az egymás ellen játszó két csapat igyekszik ellenfele kapujába minél több gólt ütni. A játék közben a gyorsaság és állóképesség mellett a labda megszerzése, továbbadása, ütése, a cselezés elképzelhetetlen kitűnő reflexek nélkül.
A IV. korcsoportos, most nyolcadik osztályos leány floorball csapat általános iskolai tanulmányaik során a Kispályás Diákolimpián három alkalommal nyertek országos bajnoki címet, két alkalommal második helyezést értek el. Az elmúlt évek kiemelkedő teljesítményével érdemelték ki az elismerést.
A sikereket a játékosok és edzőjük Fonyód Város Önkormányzata mellett helyi támogatók és lelkes önkéntesek segítségével érhették el.

Fonyód Polgáraiért Díj

banto zsuzsannaBántó Zsuzsanna a Mátyás Király Gimnázium igazgatója 
Bántó Zsuzsanna 1978-ban végzett a szegedi József Attila Tudományegyetem magyar-orosz szakán. Friss diplomásként került Fonyódra, és az akkori Karikás Frigyes Gimnáziumban kezdett tanítani magyar irodalmat, magyar nyelvtant és orosz nyelvet. Akik ismerik, tudják róla, hogy már kezdő tanárként is a színes óravezetés, a következetesség, igényesség, a gyermekközpontú gondolkodás jellemezte és jellemzi azóta is a munkáját. Volt szaktanár, osztályfőnök, munkaközösség-vezető és az iskola kulturális életének központi szereplője. Tanítványai örömére, igazgatóvá választása után sem vált meg a katedrától, mert azon felül, hogy szeret tanítani, fontosnak tartja a folyamatos, közvetlen kapcsolatot a diáksággal. Mind a mai napig tanít magyar nyelv és irodalmat egy-egy osztályban. 
Pedagógusi ars poeticáját mi sem jellemezhetné jobban, mint azok a szavak, amelyeket a vele való beszélgetések során oly sokszor hallhatunk tőle: „A tanári pályán sok fontos dolgot kell szem előtt tartani, de a legfontosabb mindig a gyerekek érdeke...” Elődei eredményes munkáját folytatva, de egyedi vezetői felfogásban, sikeresen irányítja immár huszonnégy éve a környéken is méltán híres fonyódi középiskolát. Intézményvezetői tevékenysége alatt a gimnázium rangot szerzett magának Fonyód városában és a környező településeken. A Mátyás Király Gimnázium városunk szellemi műhelyévé, tudást és műveltséget kisugárzó központjává vált. Ez az itt folyó színvonalas oktató-nevelő munkának, az itt tanítók szakmai felkészültségének köszönhető. 
Bántó Zsuzsannának a huszonnégy éve töretlenül magas színvonalon folytatódó vezetői tevékenysége folytán a gimnázium a környező települések kulturális és sportéletében is fontos szerepet játszik. Túlnőtte az iskola, a város határait, kapcsolatai révén jó híre túljutott az országhatárokon is. Az iskola – Bántó Zsuzsanna által meghatározott értékei: tudományosság – emberközpontúság – művészetpártoló és alkotó tevékenység – sportszeretet – hagyományos értéktisztelet. Ez határozta meg és határozza meg a mai napig Bántó Zsuzsanna intézményvezetői munkásságát. 

madaraszne mariannaMadarászné Proity Marianna óvodapedagógus 
Madarászné Proity Marianna Kaposváron született, 1989-ben végzett a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán, ahol okleveles óvodapedagógussá nyilvánították. 2012 szeptemberétől dolgozik a fonyódi óvodában, azóta vezeti az óvodai néptánccsoportot. Büszkeség tölti el, hogy óvónő lehet, boldogság és megerősítés számára a gyermekek mosolya, öröme, a szülők, a kis közösség elégedettsége, a számára idegen emberek elismerése. 
A népművészetéről híres szomszédos faluban, Buzsákon nőtt fel, ez a somogyi település jelenti számára a gyökereket, Fonyódon 1999 óta lakik. 
Családjában nemzedékről-nemzedékre öröklődtek a buzsáki népművészet kincsei. Aktív tagja a Buzsáki Boszorkányos Néptánc Együttesnek. Az átélt élmények, érzések késztették arra, hogy a buzsáki táncokat felkutassa, csokorba gyűjtse. Időközben hivatása és szenvedélye, a hagyományőrző munka egybefonódott. Célja, hogy munkája során megmutassa, közelebb vigye ezeket az értékeket az óvodás korosztályhoz. Erősen hiszi, hogy az elődeink által ránk hagyott értékeket át kell örökítenünk a felnövekvő generációk számára. Hagyományőrző munkája során néprajzi jelentőségű eredményeket ért el, amelyeket a Magyar Néprajzi Múzeum Etnológiai archívumában tartanak számon. 
2014-től kezdődően a Tradíció Néprajzi Gyűjtőpályázatra nyújtott be évente buzsáki témájú munkákat: többféle műfajban dolgozta fel Buzsák táncos örökségét, a halotti és temetési szokásokat. 
Javaslatára adományozott 2017-ben Somogyi Érték díjat a kulturális örökség kategóriában Buzsák néptánc és népdal örökségének a Somogy Megyei Értéktár Bizottság.

fonyodi lions clubFonyódi Lions Club közössége 
A Lions ma 206 országban van jelen, 46000 klubban, mintegy 1,5 millió taggal. A világon a legnagyobb klub alapon szerveződő jószolgálati szervezet. 

Jelszavuk: We serve. Ennek jelentése: Szolgálunk. 
A helyi Lions Klub 1991. június 16-án alakult meg, azzal a céllal, hogy rászoruló személyeket, művészeti és sport tevékenységi köröket, tehetséges fiatalokat támogasson. A világ egyik legnépesebb civil szerveződésének, a Lions Clubok Nemzetközi Szövetségnek részeként jelenleg 25-30 fő a helyi taglétszám, akik évente jótékonysági bált szerveznek, és segítik a várost természet és városvédelmi tevékenységükkel is. 
Bár az elmúlt több mint 25 év tevékenységeit nehéz teljesen felsorolni, de a legfontosabbak a következők voltak:

- közüzemi hátralékok rendezése, éves szinten 5-600 ezer Ft nagyságban, illetve tüzelőfa vásárlása az arra rászorulóknak (volt olyan év. hogy  615 ezer Ft-ot fizettek ki víz, gáz és villanyszámlákra és temetkezési segélyre)

- étkezési és tandíj átvállalása, tankönyv és írószer vásárlása

- rendszeres ruhavásár szervezése jelképes összegért illetve ingyen a város lakóinak, a megmaradt ruhát pedig rászorulók kapják

- minden évben karácsonykor élelmiszercsomag és utalvány szétosztása

- a szervezet wolfhageni testvérklubjának és Lukács Sándor támogatásának is köszönhetően 65 db ággyal segítették a városi rendelő illetve a környező kórházak betegeinek gyógyulását

- a szervezet testvérklubja egy tűzoltó autót adományozott Fonyód városának

- erdélyi gyerekek nyaraltatása, támogatása helyi vállalkozók segítségével

- a sikeres helyi floorball csapat támogatása felszerelés vásárlásban, az évek alatt több mint 100 ezer Ft értékben.

- a városunkban megrendezett országos táncverseny támogatása 50 ezer Ft-tal

- egy esetben 90 ezer Ft adományozása egy fonyódi mozgássérültnek a kerekesszék akkumulátorának vásárlásához

- vak és gyengén látó kerékpározók vendéglátása

- a klub támogatásával 3 éven keresztül vehettek részt fonyódi diákok a Békeposzter országos rajzpályázaton, ezzel is öregbítve a város jó hírnevét.

- egy súlyosan beteg fonyódi kislány támogatása 200 ezer Ft adománnyal

- a fonyódi katolikus templom által szervezett adomány gyűjtés támogatása 50 ezer Ft-al

- a fonyódi Szociális Központ gondozottjainak minden évben karácsonykor 15-20 ezer Ft-os adomány ajándékozása

- 2017-ben ünnepelte a Lions mozgalom a 100 éves fennállását. A világszövetség felkereste a helyi klubot, hogy a jubileum alkalmából lakóhelyében egy a települést gazdagító programot csináljanak. A fonyódi Lions szervezet, úgy döntött, hogy a vakok és gyengén látók tájékozódását segítő, Fonyód város jellegzetes épületeit ábrázoló köztéri bronz városmakettet készíttett, melyet 2018-ban fognak elhelyezni a város Dísz terén. Ennek a megvalósulását 500 ezer Ft-al a helyi Lions indította el. Ezek a tevékenységek mind azt mutatják, hogy a fonyódi Lions Klub és annak önkéntesei méltóak e rangos városi kitüntetésre. 

2019

 

2018. év fonyódi sportolója Díj -- Molnár Dávid vitorlázó 
molnar davidMolnár Dávid 2001-ben született, tanulmányai során a vitorlás sporttal már a fonyódi általános iskolában 1. osztályos korában megismerkedett és aktívan űzte azt a Fonyódi Kormoránok Vitorlás Egyesület keretein belül. Ezekben az években kishajókon tanult, gyakorolt és a házi versenyeken vett részt. A fonyódi nyári vitorlás táboroknak először segítője volt, majd ahogyan a tudása folyamatosan nőtt, a gyerekek oktatójává vált. Az általános iskola elvégzése után Balatonalmádiban folytatta a tanulmányait, ahol jelenleg a gimnázium 11. évfolyamos tanulója.

Sportkarriere 2017 nyarán - miután a Kék Szalagon klasszikus egytestű kategóriában első helyen végeztek - vett fordulatot, amikor megismerkedett a Nacra 17 katamaránozás fantasztikumával. Azóta Virág Flóra vitorlás társa, akivel folyamatos edzéseket, külföldi edzőtáborozásokat, felkészülést végez edzőjükkel, Federica Salvá-val. 2017 augusztusában már a magyar M3 bajnokságon első helyezést értek el. A 2018-as dániai világbajnokságon, világ- és olimpiai bajnokokkal mérhették össze tudásukat. Itt a 27 nemzet részvételével megrendezett versenyen egyedüli magyar csapatként, az 59. helyet szerezték meg. A 2018. év augusztusában a Marseille-ben lebonyolított Junior U23 világbajnokságon a 6. helyen végeztek. Jelenleg is edzőtáborokkal készülnek a tavasszal kezdődő európai- és világkupákra. A 2019-es év nagy megmérettetése lesz számukra az Új-Zélandon megrendezésre kerülő világbajnokság, ahol ismét vízre szállhatnak a tokiói Olimpiai Játékok indulási jogáért.

Hidvégi József Polgármesteri különdíj --- Mátyás Király Gimnázium Leány V-VI. korcsoportos kézilabda csapata 
kezilabda csapatA Mátyás Király Gimnázium V-VI. korcsoportos leány kézilabda csapata a 2018-19-es tanévben Magyarország Diákolimpiai Bajnokai lettek. Fonyódi gimnazistaként, egyben Nemzeti Kézilabda Akadémistaként olyan eredményt értek el, amire labdajátékokban, a középiskolás korosztályban, még nem volt példa Fonyód sportéletében. Bajnoki címük értékét még jobban érzékelhetjük, ha végignézzük azon városok névsorát, akiknek csapatait a címig vezető úton legyőzték, így például Dunaújváros, Debrecen, Szeged, Budapest vagy Győr. Ezzel az eredménnyel jogot szereztek a Középiskolás Világjátékokon való részvételre, ahol már nem csak a középiskolánk, hanem városunk, Fonyód jó hírét is öregbíthetik – immár nemzetközi porondon. 
A bajnokcsapat edzője: Dr. Woth Péter. 
A csapattagok: Simon Armilla, Kovács Noémi, Rónai Diána, Mérai Maja, Vámos Míra, Faragó Luca, Kajdon Blanka, Kocsis Bettina, Kubina Molli, Mlinkó Zsófia, Woth Viktória, Magera Noémi,Vámos Petra, Vajer Blanka, Nagy Laura, Lakatos Petra, Ágoston Lilla, Uhrin Lili és Kiss Laura.

A fonyódi gimnáziumban – mint patronáló tanárok – Bors Éva és Lehel László segítik őket. 

Hidvégi József Polgármesteri különdíj --- Zsiga Csaba kerékpáros 
zsiga csabaZsiga Csaba 1973-ban született, fonyódi vállalkozó. Sokaknak példát mutatva rendszeresen sportol - kerékpározik. A rendszeres, aktív sportolást csak néhány éve kezdte el, de ennek ellenére ma már az egész sportágban elismerik kiemelkedő teljesítményét. Karizmatikus egyénisége inspiráló hatással van mások számára is, úgy személyesen, mint a közösségi médián keresztül motiválja mindazokat a saját példájával, akik érzik, hogy rendszeresen sportolniuk kellene. A  sportnak is köszönhetően 40 kg túlsúlytól szabadult meg, több követője is akadt, akik hasonlóan cselekedtek. A Fonyódi Teker Club lelkes létrehozója, a spinning népszerűsítője. Abszolút első helyezett lett a Tour de Balaton versenyen, 6 órán belül teljesítette a Balaton kör 200 km-es távját. Részt vett egy 1009 km-es teljesítménytúrán, 39 óra 31 perc alatt végzett vele úgy, hogy közben 6411 méter szintkülönbséget győzött le. Jótékonysági kerékpározásaihoz is többen csatlakoztak. Sokak kaptak már tőle bíztatást, támogatást. A példája egyre többeknek jelent motivációt, ami erőt ad a kitartáshoz, egy egészségesebb és boldogabb élethez. A kerékpársportban elért eredményeivel elévülhetetlen érdemeket szerzett nem csak saját magának, hanem Fonyód városnak is, hiszen – amerre csak megfordul - szuggesztív személyiségével mindenhol népszerűsíti szeretett városát. 

Fonyód Polgáraiért Díj --- Csizmeg Ferenc, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Iroda vezetője 
csizmeg ferencCsizmeg Ferenc 1958-ban született Lengyeltótiban. A Budapesti Műszaki Egyetemen 1983-ban építőmérnöki oklevelet szerzett. 1985-ben megházasodott, a következő évben fia született. 1988. július 21-én helyezkedett el műszaki főelőadóként a fonyódi Tanács Műszaki, Termelési és Ellátási Osztályán, munkája építési -, területrendezési hatósági, valamint kommunális ügyek intézése volt. 1991. január 1-e óta vezette a Fonyódi Polgármesteri Hivatal Műszaki Irodáját, mint irodavezető. 1998. január 1-től kezdődően a kiemelt elsőfokú építésügyi hatóság vezetője – változó nagyságú illetékességi területen irányítja az építésügyi és műszaki hatósági feladatok végzését – amelyek megszervezése az Ő nevéhez fűződik. Az irányítása alá tartozó kollégáitól precíz, pontos, ügyfélbarát munkavégzést vár el, melynek eredményeként a szervezeti egység megyei szinten is elismert színvonalon dolgozik, a megye 2. legnagyobb építési ügyfélforgalma mellett. Kollégáira sosem beosztottként tekint, bizalmon alapuló, barátságos munkakapcsolatot tart fenn velük, humánus vezető. Munkaköre több ízben jelentősen változott, jelenleg már nem csak a 21 települést érintő járási illetékességi területű építésügyi hatóságot vezeti, hanem azon felül, a Hatósági Iroda Irodavezetőjeként dolgozik. Bármennyi feladatot is kap, munkáját mérnöki alapos körültekintéssel, lelkiismeretesen, szorgalmasan végzi, legyen az a hivatali munkája, önkormányzati feladat, mint bizottsági, testületi munkában való részvétel, területrendezési feladatok koordinálása mind helyi, mind regionális szinten. Magas szintű szakmai tudása, rendkívüli helyismerete, széleskörű általános műveltsége valamint kiváló munkakapcsolatai révén segíti városunk fejlődését.

Ars Poetica-ja: „Nem azt mondjuk meg, hogy mit nem lehet, hanem azt, hogy hogyan lehet.” 

Fonyód Polgáraiért Díj --- Fonyódi Óvoda és Bölcsőde óvodai intézményegység mindenkori nevelőközössége 
ovoda integysegA fonyódi óvoda több évtizedes múltra tekint vissza, sok-sok kisgyermek cseperedett fel falai között. Az akkor igen korszerű, 5 csoportos tágas épület 1977-ben készült el. A fonyódi óvodai munka középpontjában mindig a gyermekek feltétlen szeretete, elfogadása, a játszó kisgyermek tiszteletben tartása, személyiségfejlődése, annak kibontakozása állt. Mindezt az óvodapedagógusok és a segítő dajkák tették, teszik derűs, biztonságos, családias légkörben, változatos tevékenységi lehetőségeket felkínáló óvodai élet megteremtésével. Alkalmazotti közösségének munkájára, együttműködésére a magas szintű belső igényesség, hatékonyság jellemző.

Az intézmény kiemelt figyelemmel fordul a hagyományápolás felé, a hagyományok élővé tételét feladatként kezelik. Vallják, hogy a hagyományok ápolásával, ünneplésével, jeles napok megtartásával - megfelelően beépítve a nevelési folyamatba - közös ünneplés erejével hatnak a gyermekre, ezáltal erősítve a közösséghez való tartozás élményét, s hozzák közel a tágabb, szűkebb környezet eseményeit a gyermekekhez.

Városunk szinte minden rendezvényén aktívan részt vettek és vesznek, a teljesség igénye nélkül: idősek napja, Márton nap, őszi családi futónap. A Fonyódi „tök jó nap” állandó résztvevői. Adventi időszakban, az adventi teadélutánon, a gyertyagyújtáson, városi karácsonyi ünnepségen igaz hittel, csillogó szemmel verseken, énekeken, betlehemes játékukon keresztül közvetítik a „csodát”. Tavaszköszöntő múzeumi délutánok, nőnapi, pedagógusnapi köszöntők, Víz világnapi rajzkiállítások, rendezvények, kistérségi népmesemondó versenyek, városi gyermeknapok sem múlhatnak el úgy, hogy az óvodát gyermekek, felnőttek változatos programokkal ne képviselnék.

A zeneovi és a néptánc foglalkozások gyökerei is több évtizeddel ezelőttre nyúlnak vissza.

A közös célok megvalósítása, az elvégzendő feladatok összefogják a nevelőközösséget.

S mindezt hogy viszik véghez? Miben rejlik erejük? Egymás munkájának tiszteletével, egymás segítésével, kölcsönös megbecsülésével, a kitűzött célok érdekében, a felmerülő problémák megoldására törekszenek, képesek az összefogásra, a kompromisszumra. 

Fonyód Polgáraiért Díj --- Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. mindenkori munkatársai 
vuszA Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Kft.-t 2012. január 1-én hozta létre Fonyód Város Önkormányzata. A cég fő feladata Fonyód Város közterületeinek fenntartása és fejlesztése, ezen kívül vállalkozókkal közösen Fonyód strandjait, fürdőhelyeit üzemelteti, karbantartja. A strandok közül 2016-ban és 2017-ben a 2 legnagyobb elnyerte a “Kék Hullám Zászló”-t: 2018-ban a Panoráma Strand ismét négycsillagos minősítést kapott. Kiemelkedően eredményesen üzemelteti városunk kilátóit is, a Sipos hegyi és a Várhegyi Széplátó Fonyód népszerű turisztikai látványosságai, többmilliós bevételt hoznak a városüzemeltetésnek. Több sikeres pályázatnak köszönhetően fejlesztik településünket, strandjainkat, családbarát és vízisport területeken. A 2016-os évben megnyitott kutyás fürdető helyet 2018. évben is jelentősen fejlesztették. Kivitelezésre került a víz- és csatornahálózatra való rákötés és elkészült az új vizesblokk, valamint beléptető épület és büféhelyiség. A kutyás fürdető hely több országos hírű rendezvény helyszíne volt, sokan látogatták az ország minden tájáról, 2018. évi bevétele túlhaladta az előző évet. Az elmúlt évben is elismeréseket kaptak a „Virágos Magyarországért” környezetszépítési versenyen a kiemelkedő teljesítményért, a Panoráma strandon üzemeltetett Vízi élménypark megépítésért és a közterületek fenntartásáért. A városüzemeltetés minden munkatársa egész évben azon dolgozik, hogy városunk környezete úgy a város lakóinak, mint az idelátogató vendégeknek, turistáknak a legnagyobb megelégedésére szolgáljon. 

Fonyód Díszpolgára cím --- dr. Fauszt Terézia főorvos 
fauszt tereziaDr. Fauszt Terézia Mohácson született, 1969-ben a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán diplomázott. 1974-ben belgyógyászatból, 1984-ben kardiológiából szakvizsgázott. 1969-től 1981-ig a Mohácsi Kórház Belgyógyászati Osztályán dolgozott. 1981-től 2006-ig a Marcali Kórház Lengyeltóti Bel-, majd Krónikus Osztályát vezette. 2006-tól, jelenleg is a Fonyódi Gyógyintézetben belgyógyászati, és kardiológiai szakrendelést végez. A nyugati orvoslás a fő tevékenysége, de a természetgyógyászat minden ága érdekli. 21 éve oktatja a Feng Shui-t. Feng Shui Galériájukban 22 éve képző- és iparművészeti kiállításokat, koncerteket, művészeti esteket, valamint a keleti orvoslás témaköreit felölelő előadásokat és tanfolyamokat rendeznek férjével közösen. A XVI. Országos Feng Shui és Ezoterikus találkozót szervezik Fonyódon, ahol két napon keresztül alternatív gyógyászattal kapcsolatos előadások, koncertek hangzanak el, állapotfelméréssel, árubemutatóval, keleti diagnosztikai és terápiás módszerekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők. 2004-ben jelent meg “Feng Shui a gyógyításban és egészségmegőrzésben” című könyve, mely a feng shui témákon kívül a keleti orvoslást és a testi, lelki harmóniát is felöleli. A főorvosnő azt a szemléletet képviseli, amely az embert komplex lelki és testi egységnek tekinti, az ő gyógyászati és emberi tevékenysége is ezt az összetettséget kívánja megcélozni. Egészségügyi és közösségteremtő tevékenységét 2007-ben Batthyány-Strattmann László díjjal. 2007-ben Természetgyógyászatért díjjal. 2008-ban Fonyód Polgáraiért díjjal. 2013-ban Pro Natura et Vita díjjal ismerték el.

Bár hihetetlennek hangzik – ez év októberében kapja meg egykori egyetemén az Arany Diplomát. 

1925-ös Díszpolgári Oklevél megerősítése a Ripka család tagjai számára 
ripka csaladA fonyódi képviselő-testület – ezelőtt 94 esztendővel – díszpolgári oklevelet adományozott Ripka Ferencnek, amely sajnos a háború alatt megsemmisült. A korabeli újságokban megjelent az oklevél szövege, így sikerült azt újra elkészíttetnünk. Ezelőtt 75 évvel, 1944 márciusában hunyt el Ripka Ferenc – Budapest főváros 1925 és 1932 közötti főpolgármestere, bélatelepi villatulajdonos. A Fonyód községi képviselő-testület 1925 szeptemberében díszpolgári címet adományozott a székesfőváros főpolgármesterének, aki a faluért 1907 és 1944 között végzett sokrétű munkájával bőven megszolgálta azt. Kapcsolatait, befolyását a jó ügy – vagyis Fonyód fejlődése - érdekében használta fel, és segítségével 1920-ban létrejöhetett a római katolikus plébánia és átépítették, kibővítették a templomot, elkészült a hegyre felvezető műút, bizonyosan nem véletlenül Fonyódon épültek meg 1925-ben és 1929-ben a főváros árvaházainak fiú- és leány üdülőtelepei, a polgári iskolát adományaival segítette, a villanyvilágítás is az ő közreműködésével valósulhatott meg, és még hosszan sorolhatnánk városunkért végzett jótéteményeit. Az már csak érdekesség, hogy villájában vendégeskedett a korszak társadalmi és politikai elitje, Bethlen miniszterelnöktől kezdődően Vass József népjóléti miniszteren át egészen a Habsburg hercegi család több tagjáig. Megkerülhetetlen az a lelkes és önzetlen munka, amellyel – a fürdő-érdekeltség elnökeként - Bélatelep fejlesztése révén a balatoni kultúrát szolgálta, s ezzel Bélatelepet a legrendezettebb balatoni üdülőhelyek színvonalára emelte, ahol vízvezeték, villamos világítás, csónakkikötő, kitűnő sétautak, virágkultúra jelezték az eredményeket. Ő mondta azt, hogy amióta Fonyódon nyaralt, azt tapasztalta, hogy a Balaton minden fáradtságát, idegességét eltüntette, s minden ősszel felfrissülve, regenerálódva tudott visszamenni a munkahelyére. Vagyis, őt a hála is itt tartotta, mert annyi jót kapott a fonyódi hegytől!

Köszönettel tartozunk azért, amit ő értünk végzett és mindig hálatelt szívvel gondolunk rá.  Halála után a bélatelepi villatulajdonosok a kor neves szobrászművészével egy bronz domborművet készíttettek, az arcképet Matzon Frigyes elkészítette, de felavatására már nem került sor, mert a háború forgatagában eltűnt. Nemrégiben egy régiség-gyűjtőnél felbukkant, és sikerült megvásárolni. A relief – Ripka Ferenc leszármazottainak jóvoltából – visszakerült Fonyódra, s azt – egy festménymásolat mellett – városunknak adományozták.

2020

A pandémia miatt sem 2020-ban, sem 2021-ben nem lehetett megrendezni a nagy hagyományokkal bíró március 15-i ünnepséget, amely a nemzeti ünnep mellett a város napja is egyben. Mindig ez alkalommal kerülnek átadásra a városi kitüntetések is, melyre sajnos immár 2019 óta nem kerülhetett sor. Ez év augusztus 20-án, a Szent István napi rendezvény keretében adta át Hidvégi József polgármester a 2020-ban, a Képviselő – testület által adományozott Fonyód Polgáraiért díjakat a Szent István kápolnánál, ünnepélyes hangulatban.

Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy Fonyód Polgáraiért Díjat adományoz Péterdi Gabriella zenepedagógus részére.

Péterdi GabriellaPéterdi Gabriella 1987 óta tanára, majd 13 évig igazgatóhelyettese volt a Fonyódi Alapfokú Művészeti Iskolának. Mint hangszeres tanár szívügyének tekintette a hozzá járó tanulók értelmi nevelése mellett az érzelmi nevelést, az átélt zenélés képességének fejlesztését. Aktív része volt Látrányban, Karádon, Andocson és Balatonfenyvesen a zeneiskolák alapításában. Tanítványai szerették, és elismerték szakmai felkészültségét, példaértékű pedagógiai tevékenységét, a szeretetteljes zeneórák hangulatát. Több tanítványa választotta a zenei, óvónői, tanári pályát. Egykori növendékei a mai napig felkeresik egy-egy emberi szóért, tanácsért.
Nemcsak mint tanár, hanem mint előadó is rendszeres közreműködője a mai napig Fonyód kulturális életének. A Kulturális Központban, a Feng Shui Galériában tárlatok, megnyitók, bemutatók műsorát évtizedek óta színesíti fuvola játékával. Ezeket a szerepléseket minden alkalommal külön díjazás nélkül, önzetlenül végezte, végzi.
Énekelt a fonyódi Aviso kórusban, majd annak megszűnte után lett tagja a balatonboglári Balaton VOX kórusnak, ahol a mai napig segíti a kórus munkáját.
Alapító tagja volt 20 évvel ezelőtt a nemzetközi LIONS Jótékonysági szervezet fonyódi klubjának.
Péterdi Gabriella Fonyódért és környező települések kultúrájáért, a fonyódi emberekért sokat tett.


Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy Fonyód Polgáraiért Díjat adományoz Miseta Ernő részére.

Miseta ErnőMiseta Ernő 1950-ben született, 1984-ben költözött családjával Fonyódra. Munkáját a Petőfi Sportegyesületnél kezdte, majd a Híradásipari Szakközépiskola és Ipari Szakmunkásképző Intézetben dolgozott. 1994-től 12 évig volt a Fonyódi Zeneiskola karbantartója, majd ugyanebben a munkakörben került a Palonai Magyar Bálint Általános Iskolába, ahol 2010-ig, nyugdíjazásáig dolgozott. Minden munkahelyén a hivatalos munkakörén kívül is számos feladatot látott el.
Nyugdíjas évei alatt karbantartói feladatokat látott el Fonyód Város Önkormányzatánál illetve a Városüzemeltetésnél. 2017-től ismét a Fonyódi Alapfokú Művészeti Iskola karbantartója.
Miseta Ernő szolgálatkészségét az egész város ismeri. Azon kevesek közé tartozik, akinek önzetlensége példaértékű minden ember számára. Mindig, minden helyzetben segítőkész, lelkiismeretessége kivételes. Évtizedek óta sokat tesz Fonyódért, s mindezt a háttérben, szinte észrevétlenül végzi. Évek óta - az iskola udvarán kívül - rendben tartja a Múzeum, és a Kilátó környékét is.
Igazi lokálpatrióta, aki évtizedek alatt kivívta a fonyódi emberek elismerését.

 


Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy Fonyód Polgáraiért Díjat adományoz az I. Gyermekhuszár és Tüzér Bandérium alapító-vezetői, Domina Katalin és Domina Barnabás részére.
Domina Katalin és Domina BarnabásA fonyódi Kishuszárok története éppen 10 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy lelkes huszár hagyományőrző apuka, Domina Barnabás bajtársaival, huszár viseletben, lovakkal, ellátogatott a fonyódi óvodába március 15-e alkalmából.
A gyerekek nagy érdeklődéssel fogadták a huszárokat. Ezért szülői felvetésre és az óvodavezető támogatásával, valamint több lelkes szülővel, és egy óvodai dajkával összefogva elindult a Kishuszár szakkör. Kezdetben a nagycsoportosoknak szánt foglalkozásoknak a Múzeum épülete adott otthont. A szakkörök havi egy alkalommal kerültek megrendezésre Domina Barnabás vezetésével. A kezdeményezés után egy évvel a tevékenységet egyesületi formában folytatták a Kishuszárok, és önkéntesek segítségével fokozatosan elkészültek az első kisruhák is a gyermekek számára. Az évek alatt a gyerekek hozták magukkal a kistestvéreket, barátokat és a legfőbb városi ünnepeken szerepeltek.
2015-től Fonyód Város Önkormányzata anyagilag is támogatja a gyermekcsapatot. Ezen év végétől a tevékenységi kör kiszélesedett, a Kishuszárokat a Fonyódi Múzeumi és Helytörténeti Egyesület vette át, akiknek aktív tagjai eddig is sokat segítettek a gyerekek körüli teendőkben. Ez év szeptemberétől a csapatért felelős személyek Domina Barnabás és Domina Katalin lett. A városi ünnepségek mellett a Kishuszárok és tüzérek az ország különböző pontjain szerepelnek nagy sikerrel. Több kisebb országos hagyományőrző rendezvény mellett rendszeres résztvevőivé váltak a Nemzeti Vágtának, ahol a Kishuszár Vágta felvezetői immár hetedik éve. A szombathelyi Savária Karneválon is büszkén képviselték a huszár hagyományokat és Fonyód városát.
Fonyódi mintára, a vezetők segítségével Szombathelyen is alakult egy Kishuszár Bandérium, mellyel testvéri kapcsolatot ápolva több közös rendezvényen szerepelnek.
2017-ben tagfelvételt nyert az egyesület a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetségbe, melynek 2018-tól Ifjúsági Tagozata a szombathelyi kishuszárokkal és a kocséri kistüzérekkel együtt. Az év őszén meghívást kaptak a Buda vári őrjáratra, mely hatalmas elismerés és büszkeség volt a gyerekeknek és vezetőiknek, hiszen egy teljes hétvégén járőrözhettek a történelmi falak között az oda látogatók nagy örömére.
Az I. Gyermekhuszár és Tüzér Bandérium a Magyar Honvédség támogatását is élvezi, elismerve a honvédelmi nevelés jegyében tett erőfeszítéseket.
A rendszeres szakkörök és szereplések mellett, jutalomként, nyaranta, egy jó hangulatú, tartalmas táborban tapasztalhatják meg a gyermekek az összetartozás erejét.
A gyerekcsapat vezetőinek a katonai hagyományok őrzése mellett legfőbb célja a hazaszeretetre, bajtársiasságra nevelés. Olyan fiatalok kinevelése, akik a közösen eltöltött gyermekévek után is összetartanak majd a felnőttek világában.
A csapatnak jelenleg is aktív, alapító tagjai: Péter Levente, Rajkai Dávid, Tóth Bence, Tóth Soma, Vodenicsár Rajmund, Németh Barna, Domina Panna, Domina Boglárka.
A Kishuszár csapat vezetői vallják, hogy a közösen elért sikerek mögött nélkülözhetetlen a szülők és a város támogatása, valamint a résztvevő gyermekek lelkesedése.


floorball csapat 2020A 2020-as Év Sportolója Díjat még június 30-án adták át Hidvégi József polgármester és Erdei Barnabás alpolgármester.

Ezt a díjat a fonyódi Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Kispályás Floorball csapata vette át, amelynek tagjai:

Szerdahelyi Dorka, Horváth Luca, Szabó Száva Hargita, Iváncsics Léna, Szántó Zsófia, Sutyor Médea Anna, Rákóczi Gréta Virág.

Edzőjük Kolozs László.

A csoportképen két csapatnyi játékos szerepel, hiszen ugyanazon a napon Feke Dávid, a Magyar Floorball Szövetség versenybizottságának elnöke adta át a 2020-as év Magyar Bajnokcsapat tagjainak az első helyért járó aranyérmeket.

A bajnokcsapat tagjai:
Huber Lili, Bodó Kata, Szalai Rozália, Vörös Kiara, Vörös Korina, Koponyás Laura, Szerdahelyi Dorka, Horváth Luca, Szántó Zsófia, Iváncsics Léna, Rideg Léna Judit, Sutyor Médea Anna, Zsiborács Anna Zsuzsanna, Csermely Csenge Jázmin.

Edzőik Kolozs László és George Chatzicharalampous.

2023

 

KitüntetettekFonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy a 2022. Év Fonyódi Sportolója Díjat adományoz a magyar női U19-es floorball válogatott fonyódi tagjainak. Díjazottjaink 2011-ben kezdték el a floorball pályafutásukat Péntek Emil és Chatzicharalampous George vezetésével, majd a későbbiekben Tarcsay György, valamint Kolozs László segítette a lányok felkészülését. Tizenkét éve, amióta megismerkedtek a floorball sportággal, végig hűek maradtak ahhoz és az eltelt időszakban többszörös diákolimpiai bajnoki címek mellett, a nagypályás bajnokság résztvevőjeként is, bajnoki címmel gazdagították Fonyód városának hírnevét. Mint mindig, a sok munka náluk is meghozta az eredményét. 2021-ben meghívót kaptak kaptak a korosztályos válogatottba, ahol az észtországi világbajnoksági selejtezőn elért második helyezésük után, a tavalyi évben Lengyelországban lebonyolított világbajnokságon, mindannyiunk nagyörömére, a tizedik helyezést szerezték meg. Az Év Sportolója Díj díjazottjai kitüntetést, az U19-es leány floorball, magyar válogatott, fonyódi tagjai: Bodó Kata, Csermely Csenge Jázmin, Huber Lili, Koponyás Laura, Zsiborács Anna Zsuzsanna vették át.

  

KitüntetettekFonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy Fonyód Polgáraiért Díjat adományoz dr. Szijártó Szilvia fül – orr - gégész főorvos asszonynak. Szijártó Szilvia Tabon született, a Pécsi Orvostudományi Egyetem általános orvosi karán tanult, diplomát is itt kapott 1982-ben, 1987-ben szakvizsgázott fül-orr-gégészet tárgyból Budapesten. 1988-tól 1990-ig a marcali kórház szakorvosa, 1990. július 1-én vette át a szakrendelést a településünkön a fonyódi rendelőintézetben. 2004 január elsejétől a szakrendelés fő orvosa. Betegei több mint 30 éve fordulhatnak bizalommal hozzá itt Fonyódon, de nem csak a mindennapi orvosi munkát, szakellátást végzi nagyfokú hivatástudattal, hanem a koronavírus járvány alatt is végig ember feletti teljesítményt nyújtott. Orvosi esküjéhez hűen a nehéz időkben is a gyógyítás volt az elsődleges számára. Munkáját magasfokú szakmaiság, tudományos igényesség, betegközpontúság és empátia jellemzi. Aktivitása, érdeklődése példaértékű, kollegiális kapcsolatai széleskörűek és barátiak. Gyógyító munkája mellett aktív résztvevője Fonyód közéletének, rendszeres hallgatósága a kulturális és zenei eseményeknek, szervezője egészségügyi programoknak.

 

KitüntetettekFonyód Polgáraiért díjban részesült Kardos János, aki 1948-ban született Lengyeltótiban, 1973 óta él Fonyódon. Zalaegerszegen végezte el a hűtő-klíma szerelői iskolát, felsőfokú energetikai végzettségét az 1980-as években szerezte. A boglári szervizben dolgozott, ahol aztán vezető is lett. 1991-ben alapította fonyódi cégét, a Hűtő-Klíma Kft. tulajdonos ügyvezetője. Felfogása szerint számukra nincs kis vagy nagy feladat, csak fontos feladat van. Ha valaki a lakásában vagy üzletében szeretne felszereltetni klímaberendezéseket, vagy egy hatalmas üzemcsarnok, vagy irodaház klimatizálása a feladat, minden megoldható. Két gyermeke és 7 unokája van. Immár 5 ciklus óta külsős bizottsági tagként segíti az Önkormányzat munkáját. 12 éve szervezi a gyerekeknek a Mikulás ünnepségét, kisvonatozást és vendégül látja a felnőtteket. Rendszeresen támogatja anyagilag a városunk rendezvényeit, civil szervezeteit, alapítványait. Példaértékű a közösségi életben való aktív részvétele.

 

KitüntetettekFonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy Fonyód Polgáraiért Díjat adományoz a Fonyódi Betyárok Néptánc Egyesületnek. A Fonyódi Betyárok Néptánc Egyesület 2011-ben alakult, mint olyan hagyományt ápoló táncművészeti csoport, mely tevékenységével közösséget teremt, ízlést formál, igényt kelt alkotóimunkára. A szakmai munkát a kezdetekben Balázs Béláné Judit képviselte, neki köszönhetően a néptánc a fonyódi gyermekek életének részévé vált. A kezdeti egy csoport 2015-ben bővült, amikor Sinkovics Zoltán pedagógus lett a szakmai vezető. Ma három csoportban közel 70 néptáncos ropja az egyesületben, az általános iskolában pedig az elsőtől a hatodik évfolyamig a mindennapos testnevelés keretein belül táncolnak a diákok. Helyi, megyei, országos, sőt nemzetközi színpadokon is számtalanszor öregbítették városunk hírnevét, felléptek már Németországban, Belgiumban, Lengyelországban és többször Erdélyben is. A városi rendezvények programjain is feltétel nélkül számíthatunk rájuk, legyen szó karácsonyi koncertről, augusztus 20-i ünnepről, gasztronómiai fesztiválról vagy szülők báljáról. Kiváló és folyamatos együttműködést ápolnak a helyi közöségekkel, intézményekkel, egyesületekkel. Tartósan és magas színvonalon végzik táncművészeti és közösségi tevekénységüket, településünk és Somogy Vármegye kulturális életét színesítő, gazdagító munkájukat. A kitüntetést Sinkovics Zoltán és Bodóné Nagy Orsolya, valamint a Néptánc Egyesület tagjai vették át.