Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

karacsony.jpgAz ünnepek közeledtével az emberek sok időt töltenek utazással, vásárlással és az ajándékok kiválasztásával. A zsúfolt bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön, figyelmetlenség esetén könnyen bűncselekmény áldozatává válhatnak. Azért, hogy az ünnep valóban ünnep legyen, szeretnénk felhívni mindannyiuk figyelmét az ebben az időszakban leggyakrabban előforduló bűncselekményekre, a megelőzésük lehetőségeire, valamint a szilveszteri petárdázás, tűzijáték-használat szabályaira, továbbá a jégen tartózkodás biztonsági szabályaira.

Zseblopás:

A zsebtolvajok leggyakrabban zsúfolt bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön tevékenykednek, ahol az emberek figyelmetlenségét, könnyelműségét kihasználva főleg pénztárcát, iratokat, mobiltelefont tulajdonítanak el.

Hogyan védje meg magát a zsebtolvajoktól? Fogadja meg a rendőrség tanácsait!

  • Fokozottabban figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen tömegben tartózkodik, utazik!(válltáskáját maga előtt fogva közlekedjen).

  • Ne tartson okmányokat, értékeket hátizsák, hátitáska külső zsebeiben!

  • Ne tegyen egy helyre pénztárcát, csekket, hitelkártyát, iratokat, mobiltelefont! (Viszonylag biztonságos tárolási helyek a belső zsebek, vagy a kézre, lábra erősíthető, övön hordható, illetve a ruházat alatt nyakba akasztva viselhető táskák.)

  • Bankkártyája mellett soha ne legyen ott a PIN kód!

  • Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját bevásárlókocsira, pultra!

  • A megvásárolt és kifizetett árut se hagyja felügyelet nélkül és a gépkocsiba történő bepakolás során is ügyeljen értékeire!

  • Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt lát maga mellett, ellenőrizze értékeinek meglétét!

  • Ha tetten éri a tolvajt hangosan kérjen segítséget, értesítse a rendőrséget!

    Gépjármű feltörés:

    Az ünnepek alatti nagy rohanásban sokan járműveikben látható helyen hagyják értékeiket (mobiltelefon, táska, pénztárca). Az elkövetőknek pár másodperc is elég, hogy feltörjék a gépkocsit és megszerezzék a kiszemelt értékeket.

    • A gépjárműben hagyott értéktárgyai nincsenek biztonságban, tegye azokat a csomagterébe, az értéktelennek tűnő tárgyak is felkelthetik az elkövető érdeklődését!

    • Minden esetben zárja le autóját, ablakait soha ne hagyja lehúzott állapotban!

    Csalók és trükkös tolvajok

    Az ünnepi időszakban egyre gyakrabban lehet találkozni adománygyűjtőkkel, utcai árusokkal. Sok esetben az „adománygyűjtők” valamilyen nemes célra hivatkoznak, az árusok nagyon jó áron kínálnak szinte használhatatlan termékeket, így próbálják megszerezni a gyanútlan áldozatok pénzét. A csalók, de főképpen a trükkös tolvajok célja, hogy a figyelmet elterelve bejussanak otthonába és megszerezzék pénzét, értékeit. A valóban adománygyűjtéssel foglalkozó szervezetek házról-házra járva soha nem kérnek készpénzt, csekk befizetésével vagy számlaszámra utalással lehet őket támogatni.

    • Soha ne engedjen be idegent a lakásába, amíg meg nem győződik arról, hogy valóban hivatalos szervtől érkezett! (kártya, igazolvány)

    • Az idegen személy „lakáson kívül tartására” alkalmazzon riasztóéket vagy ajtóra szerelhető biztonsági láncot.

    • Idegennek ne váltson pénzt, ne adja ki kezei közül pénzét, bármit is ígérnek érte!

    • Lehetőség szerint ne tartson otthonában nagyobb pénzösszeget!

    • Figyelem! Pénzt csak a postás hoz!

    Lakásbetörés:

    Az ünnepek alatt sokan döntenek úgy, hogy elutaznak otthonról, hosszabb-rövidebb időre. Ezen időszak alatt a legtöbben „őrizetlenül” hagyják otthonukat, mely felkeltheti a betörők érdeklődését. Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot ajánlunk figyelmükbe:

    • Utazási szándékáról ne beszéljen idegenek előtt és közösségi oldalakon se tegye közzé!

    • Csak közvetlen családtagjai, megbízható barátok, szomszédok tudjanak elutazása időpontjáról, akiket kérjen meg, hogy távolléte alatt ellenőrizze otthonát.

    • Szereltessen fel korszerű zárakat, szükség esetén alkalmazzon üvegtörés elleni biztonsági védőfóliát, rácsot!

    • Elutazás előtt az ajtókat, ablakokat mindenhol gondosan zárja be!

    • Amennyiben módjában áll, szereltessen fel riasztórendszert!

    NE ADJON ESÉLYT A BŰNÖZÖKNEK!

    Óvja értékeit!

    Sajnos előfordulhat, hogy minden körültekintés ellenére hazatérve mégis bűncselekmény elkövetésének nyomait fedezi fel, az alábbiak szerint járjon el:

    1. Hívja a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

    2. A lakásba maximum egy ember menjen be!

    3. Tartson távol mindenkit a helyszíntől és annak környezetétől (családtagok, szomszéd segíthet ebben)!

    4. Ne nyúljon semmihez!

    5. Ne mozdítson el semmit, a helyszínt hagyja a megtalált állapotban!

    6. Próbálja meg meghatározni, hogy hol lehet a behatolás helye!

    7. Amennyiben gyanús személyt (személyeket), gépkocsit látott, próbálja megjegyezni a rendszámot. Törekedjen minél pontosabb személyleírást adni a Rendőrségnek!

    8. Cigaretta csikket ne dobjon el a helyszínen és annak környezetében!

    Felhívjuk figyelmüket, hogy a „Házhoz megyünk” elnevezésű vagyonvédelmi programunk 2016. január havi időpontjai az alábbiak:

    • Kaposvár: Kaposvár Pláza – Kaposvár, Berzsenyi u. 1-3.

    2016. január 25-29. 15-18 óra,

    • Siófok: Sió Pláza – Siófok, Fő tér 6.

    2016. január 12-16. 15-18 óra.

    • Marcali: Tesco Áruház – Marcali, Noszlopy G.u. 177.

    2016. január 19-23. 15-18 óra.

    Kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal, keressék kollégáinkat

    az információs pontokon és a rendőrkapitányságokon!