Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

mici es ursula MediumFebruár 2-án különös figyelem irányul a medvékre, pontosabban az árnyékukra.

 

 

 

A hagyomány szerint a téli álmot alvó medvék ilyenkor előbújnak vackukból, hogy megnézzék, süt-e a Nap. Ha meglátják az árnyékukat, hosszú télre számíthatunk. A néphagyomány szerint ha a téli álmából ébredő medve barlangjából kilépve napos időt talál, megijed az árnyékától és visszabújik, mert a korai, csalóka napfény azt jelzi, hogy a tél még nem tombolta ki magát. De ha felhők takarják az eget, az a medvének azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek. Dönci, a debreceni állatkert örvös medvéje nem bújt elő a vackából, bár a gondozók finom csemegékkl készültek, az óvodásokkal énekkel, tánccal csalogatták.

 

A gondozók szerint nem meglepő, hogy Dönci nem ébredt fel. Harminc évével igazi matuzsálemnek számít, ezért nagyon sokat alszik. 

 

„Ha jó idő van akkor már fél 11-kor kint ül és várja. Ilyenkor, ha rosszabb idő van, akkor nem jön ki, vagy kint alszik, de csak akkor jön elő, ha megkapja a kajáját” 

– részletezte Kardos Tamás, a Debreceni Állatkert gondozója.

 

Friss gyümölcsök, desszertnek pedig egy kis lekváros kenyér várta a Szegedi Vadaspark két medvéjét, Micit és Ursulát. Sokat nem kellett várni rájuk, hamar lecsaptak a finom falatokra.

 „Hiába van jó idő, hiába sütött a nap, a macik mégsem bújtak vissza a barlangba, úgyhogy mi abban reménykedünk, hogy akkor mégiscsak tavaszodni fog”

 – mondta Szenti-Kis Réka, a Szegedi Vadaspark rendezvényszervezője.

 

A közmédia meteorológusa több száz gyerekkel együtt eredt az időjós medvék nyomába a Veresegyházi Medveotthonban.

„Szikrázóan napos idő volt, úgyhogy a medvék biztosan meglátták az árnyékukat, ezek alapján a folytatásban még azért számíthatunk télies időre”   

    – hangsúlyozta Laza Bori meteorológus.

 

 

forrás: hirado.hu

kép: internet