Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

kutJelen állás szerint az ingatlantulajdonosoknak év végéig van lehetőségük arra, hogy szankciómentesen bejelentsék a hatóságok felé az engedély nélkül létesített ásott vagy fúrt kutakat.

 

 

A szabályozás szerint ha a talajvízkészlet fúrt kútból történő felhasználása az évi ötszáz köbmétert nem haladja meg, és csak háztartási és ivóvízigény kielégítésére szolgál, akkor a kút létesítését, fennmaradását a település jegyzője engedélyeziA kútamnesztia lehetőséget ad az utólagos engedélyeztetésre, ennek ára 50 és 150 ezer forint között mozog. Alig több mint kilenc hónapja van még arra több százezer ingatlantulajdonosnak, hogy utólag engedélyeztesse az engedély nélkül létesített ásott vagy fúrt kutakat . Az engedélynélküliség nem feltétlenül jelent feltétlenül jogszerűtlen létesítést, mindössze arról van szó, hogy utólag engedélyeztetni kell a kutakat.

Ezeket a bejelentéseket a Nemzeti Földügyi Központhoz kell eljuttatni 2023. december 31-ig, eddig él ugyanis jelenleg az úgynevezett kútamnesztia a korábban engedély nélkül létesített, az első vízzáró réteget el nem érő, mezőgazdasági öntözési célú kutakra. 1992 előtt ugyanis nem kellett engedély, illetve bejelentés kútfúráshoz.Az engedélyezési eljárás illetékmentes, de szükség van a kút összes lényeges paraméterét rögzítő szakvéleményre képesített és hivatalosan regisztrált vízmérnöktől vagy kútfúrótól. Aki a határidőig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül vagy attól eltérően létesült kútra, annak 2024. január 1-től vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie. Az engedély nélküli vízhasználat esetén 1 millió forintig terjedhet a bírság. 

 

forrás: origo.hu

kép: internet