Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

21680 ns8JmP26Ha meghal egy nyugdíjas, akkor azt 15 napon belül kell bejelenteni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál. Összeszedtük, hogy a hozzátartozók meddig jogosultak felvenni az elhunyt ellátását.

 

 

A nyugdíjat és a nyugdíjfolyósító szerv által folyósított egyéb ellátásokat a jogosult halálának napját magába foglaló hónap végéig kell folyósítani. A nyugdíj tehát teljes egészében jár az utolsó hónapra függetlenül attól, hogy az illető hónap elején vagy végén hunyt el –, viszont a következő hónaptól már nem folyósítják.

Utolsó utalás

A nyugdíj utalása havonta, az esedékesség hónapjában, azaz a tárgyhónapban történik (szemben pl. a családi pótlékkal, amit utólag fizetnek ki.) Arra a hónapra még jár a nyugdíj, amelyben az illető meghalt, a következőre viszont már nem.

Ki veheti fel az elhunyt nyugdíját?

Ha az elhunyt nyugdíjassal több közeli hozzátartozó is élt közös háztartásban, akkor a vonatkozó törvény szerint ez a sorrend: elsőként az elhunyt együtt élő házastársa, bejegyzett élettársa, ennek hiányában a gyermeke, majd az unokája, szülője, nagyszülője, testvére következik. A halál hónapjára járó nyugdíjat a postai kézbesítőtől is jogszerűen átveheti a közös háztartásban élő közeli hozzátartozó. Ha ez nem történik meg, és a fel nem vett nyugdíjat a posta visszautalja a folyósítónak, akkor kérelmezni kell annak kiutalását. A jogosultnak ezt írásban kell kérelmeznie a halálesettől számított egy éven belül. Ha nincs olyan hozzátartozó, akivel az elhunyt együtt élt, a halál hónapjára járó nyugdíj a hagyaték részévé válik. Innentől az örökösöket illeti meg.

Mi történik, ha a halálest után is utalnak nyugdíjat?

Ez akkor történhet meg, ha a hozzátartozó nem jelentette be időben a halálesetet. A haláleset hónapját kiutalt nyugdíj már nem illeti meg a közeli hozzátartozókat és örökösöket. A nyugdíjfolyósító visszafizetésre kötelezi azt, aki jogalap nélkül felveszi az elhunyt nyugellátását.

 

forrás: portfolio.hu

kép: internet