Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

kormanyinfo gulyas gergely 491164Három napon át ülésezett a kormány Sopronban. A döntésekről számolt be a csütörtöki kormányinfó keretében Gulyás Gergely a Miniszterelnökség vezetője és Szentkirályi Alexandra Magyarország kormányának szóvivője.

 

 

Magyarország továbbra is békepárti, és a jövőben is az marad. Mindenkinek az az érdeke, hogy elkerülje, hogy világháborúvá szélesedjen a háborús helyzet. Gulyás Gergely ismertette, hogy az egész Európát sújtó gazdasági válság ellenére Magyarország teljesíti azt, amit ígért a nyugdíjasoknak és a munkavállalóknak. Tájékoztatást adott arról is, hogy lemondtak egyetemi kuratóriumi pozíciójukról a miniszterek.

 

Továbbá beszámolt arról, hogy eddig huszonhét túlélőt találtak a romok között a magyar mentőalakulatok a dél-törökországi Hatay tartományban, ahol hétfőn nagy erejű földrengés volt. A soproni háromnapos kormányülés után Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy a kormányülésen megtárgyalták a tragikus törökországi földrengést. A Magyarországi mentőcsapatok eddig összesen 27 túlélőt mentettek ki, és több tucat holttestet találtak a törökországi Hatay tartomány különböző pontjain. Magyar áldozata nincs a földrengésnek, az érintett tizenhat állampolgárral felvették a kapcsolatot, mind jól vannak.

 

A kormány a gazdasági helyzetet is megvitatta. A miniszter elmondta: az elmúlt évi magas infláció, a háborúra adott szankciós válaszok ellenére a kormány a nyugdíjasoknak tett ígéreteit is teljesítette, és a munkavállalók béreit is megvédte.

 

A miniszterelnökséget vezető miniszter arról tájékoztatott: reális becslésnek tűnik az idei 1,5 százalékos gazdasági növekedés. A kormányülésen terítékre került a 2030-ig tartó energiastratégia is. Gulyás Gergely közölte: továbbra is jelentős szerepet kapnak az atom és a megújuló energiák, de hálózat fejlesztésre is szükség van.Ez elsősorban a villamos- és fölgdázhálózatokat érinti. Mint mondta, az uniós helyreállítási alap hitel részét döntően az energetika területén szeretnék elkölteni.

Gulyás Gergely miniszter elmondta, iparfejlesztés teendőiről is folytattak megbeszélést a kormányülésen, melynek pontjai többek között az ipari parkok ellátását biztosító víz- és közművállaltok fejlesztése, zöldgazdasági gyártókapacitások fejlesztése, zöldtechnológiák alkalmazása energiakutatási innovációs és mintaprojektek támogatása, a Dunai Finomító átállítása, belföldi kitermelése emelése volt. A miniszter továbbá hozzátette, a középületek energiahatékonysági fejlesztését fel kell gyorsítani, ahogy a lakosság energiahatékonyság-beruházásait is támogatni szükséges.

Még van egy utolsó pontja az energetikai stratégiának, ez pedig az úgynevezett alternatív meghajtású mobilitás, a vasúti gördülő állomány, villamosítás és az elektromobilitás támogatása. Ebben a legnagyobb előrelépés az évtized végére reális, a hidrogénmeghajtású buszok és nehézgépjárművek támogatása.

– mondta Gulyás Gergely.

 Ehhez ma közös célkitűzés kell, hogy legyen mindenkinek. Az ENSZ-főtitkár ezzel kapcsolatos nyilatkozata az gyakorlatilag pontosan tükrözte a magyar álláspontot. Gulyás Gergely hozzátette, hogy a konfliktus kiszélesedése ma a legnagyobb veszély. 

Mindenkinek az az érdeke, hogy elkerüljük, hogy világháborúvá szélesedjen a jelenlegi orosz agresszióból következő háborús helyzet. Magyarország továbbra is békepárti, és a jövőben is az marad.

– szögezte le.

 Gulyás Gergely hozzátette, hogy a tűzszünetet és a béketárgyalásokat fogjuk szorgalmazni minden fórumon Brüsszelben, a NATO-ban, az ENSZ-ben, és mindenütt segítséget nyújtunk ettől függetlenül is Ukrajnának. Itt világossá tette a magyar pozíciót:

„mindig is elítéltük és elítéljük az orosz agressziót. Anyagilag támogattuk Ukrajnát, humanitárius segítséget is nyújtottunk, és menekülteket fogadtunk be mindenféle felső korlát nélkül, akikről gondoskodtunk.” Amiben a magyar álláspont egyedi, az az, hogy fegyvereket nem küldünk.

– tette hozzá Gulyás Gergely.

Ennek sajátos magyar geopolitikai okai is vannak. Többek között azt, hogy ezt csak Kárpátalján lehetne megtenni. Kárpátalja pedig eddig ebben a háborúban többek között ezért sem volt érintett, és mindannyiunk érdeke már csak az ott élő magyarság miatt is, hogy ez így maradjon.

– hangsúlyozta a miniszter.

 Végül az európai uniós elvárásokkal és tárgyalásokkal kapcsolatosan is megvitatta a kormány a jelenlegi helyzetet.

A magyar kormány eddig is kész volt arra, hogy észszerű kompromisszumokat kössön, azokat a kéréseket is támogatta, amelyeknek a nem volt jogalapja. Minden jó javaslatot örömmel támogat, és minden elvárást, ami az ország érdekeit nem sérti, még akkor is hajlandó teljesíteni vagy azokról tárgyalni, hogyha egyébként azoknak közösségi jogi alapja nincsen.

– hangsúlyozta Gulyás Gergely.

 Lemondtak a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumi tagságáról a miniszterek. Azt várják továbbá, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így, tehát ez vonatkozik mindenkire államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra.

 

 A 2024-es női kézilabda Európa-bajnokság rendezésével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, a Magyar Kézilabda-szövetség tárgyal a nemzetközi szövetséggel csoportmérkőzéseinek egyetlen városban való megrendezéséről. Ha az esemény szervezésének lemondásával járó költségek magasabbak lennének, mint ennek a megoldásnak a vonzatai, akkor belemennének.

 

Magyarországnak nem igaza van, hanem igaza lesz. Az akkumulátorgyár építése során a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelni. A debreceni akkumulátorgyárról Gulyás Gergely elmondta, hogy a beruházás egy 3000 milliárd forint értékű beruházás, ha valaki ennek kiszámolja az adóbevételét, akkor rájön, hogy ez Magyarországnak megéri, az érdeke. Ismertette, hogy az akkumulátorgyár építése során a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelni, és a kormány beruházási feltételei is ez.

 

Ugyanezeket a környezetvédelmi szabályokat kellett betartania az akkumulátorgyárnak Németországban is. Hangsúlyozta, hogy számtalan félreértés és álhír hangzott el a beruházással kapcsolatban, például valóban egy akkumulátorgyárnak nagy a vízigénye, de az igazság része az is, hogy ezt nagymértékben szennyvízből lehet fedezni.

 

A kormány arra törekedett az elmúlt 12-13 évben, hogy a lehető legnagyobb életszínvonal-emelkedést érjen el a közszférában, és összességében egyetlenegy évtizedben sem volt ilyen emelés, amit a jelenlegi kormány véghez vitt.

 

Érdekünk, hogy a repülőtér legalább részben állami tulajdonban legyen. A Liszt Ferenc reptér visszavásárlását firtató kérdésre a miniszter úgy válaszolt, hogy esett szó erről a kormányülésen, és Nagy Márton miniszternek adott a kormány felhatalmazást, hogy tárgyaljon a reptér tulajdonosaival, azonban csak a magyar államnak erre elegendő forrása most nem áll rendelkezése, azonban érdekelt abban, hogy a reptér legalább részben állami tulajdonban legyen.

 

Nehéz a helyzet Kárpátalján. A miniszter azt is elmondta, hogy 12 nappal ezelőtt járt Kárpátalján, ahol találkozott magyar egyházi és a politikai szervezetek képviselőivel. Tájékoztatása szerint nehéz a helyzet Kárpátalján, a magyarok nagy része viszont helyben maradt, akik leginkább elmentek, azok a sorozás alá kényszerült fiatal férfiak. A magyar állam minden szempontból szeretné segíteni a kárpátaljaiakat, és Ukrajnának is segítséget nyújt. Ennek összefüggésében méltatlan az ukránok hozzáállása a magyarokhoz.

Túl sok tiszt van a túl kevés közlegényhez képest.

A katonáknál létszámnövelést kell végrehajtani, a tiszteknél pedig létszámcsökkentést – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Hozzátéve most mindenki számára egyértelművé vált, hogy ütőképes haderő kell, ez vonatkozik a fegyverekre és a katonák kiképzésére is.

A nagy honvédelmi beszerzések már az előző kormányciklusban megkezdődtek, de most a haderőfejlesztésre kell koncentrálni. Ezt pedig tovább halogatni hiba lenne

– tette hozzá a miniszter.

 Egyeztetés lehet az ukrán oktatási törvényről. Gulyás Gergely az RTL Klub kérdésére reagálva, mely szerint Volodimir Zelneszkij ukrán elnök is részt vesz az EU-csúcson, elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök az ukrán oktatással kapcsolatos törvényről is egyeztethet az ukrán elnökkel. A szankciók mögött racionális érv kellene, hogy legyen. Nyolc, kilenc orosz oligarcha szankcionálása kérdésre a miniszter hangsúlyozta, mi soha nem gondoltuk azt, hogy 8-9 személy szankcionálása döntő lehet, de fontosnak tartjuk, hogy akikkel szemben szankciókat kivetünk, legyen racionális érv.

Magyarországon az őshonos közösségeket nem korlátozzák.

Nálunk az nem fordulhatna elő, hogy egy itt élő, őshonos közösség, tartozzék bármely nemzetiséghez, a saját jelképét ne használhassa, sajnáljuk, hogy ez Romániában előfordulhat

– fejtette ki a miniszter újságírói kérdésre.

Ma a világban komoly verseny folyik az ilyen beruházásokért. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, hogy tisztázni kell, hogy ma a világban komoly verseny folyik az ilyen beruházásokért. Például Németországban is található egy hasonló gyár, a magyar kormánynak továbbra is az az elvárása, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat a gyár esetében is be kell tartani.

 

Gulyás Gergely a tanárok béremelésével kapcsolatban elmondta, ha létrejön a brüsszeli megállapodás, akkor mi azt tudjuk garantálni, hogy 2025. január 1-jétől a tanárok diplomás átlagbérnek 80 százalékát kapják meg, ami addigra 2000 euró lesz (megközelítőleg 800 ezer forint).

 

A magyar média sokszínű, a nyugat-európai média pedig egyszínű. Ezt bizonyítja az is, hogy lehet olyan szerkesztőségeket találni, ami utálja a kormányt – emelte ki  Gulyás Gergely arra az újságírói kérdésre válaszolva, amely az iránt érdeklődött, hogy mi a véleménye a miniszternek arról, hogy Orbán Balázs azt nyilatkozta, aki uralja egy ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását. Mindenki tud olyan szerkesztőséget találni, ahol gyűlölheti vagy szeretheti a kormányt. Hozzátette: Orbán Balázs gondolata Magyarországon nem értelmezhető, egyébként kiváló gondolat.

 

 

forrás: hirado.hu

kép: internet