Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

jacint tel MediumA szabad vizek jegén való tartózkodás alapvető szabályait a 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet határozza meg, más jogi szabályozás a jégen tartózkodással kapcsolatban jelenleg nincs.

 

 

 

Az említett rendelet alapján:

5. § (1) A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

 (2) A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.

 (3) Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

 a) éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;

 b) járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;

 c) kikötők és veszteglőhelyek területén;

 d)  folyóvizeken és azok mellékágain.

 

(4) A (2) és (3) bekezdésben meghatározott feltételek és tilalmak nem vonatkoznak a folyókon kialakult jégtorlaszok megbontását - jégkár megelőzése vagy elhárítása céljából - végző szakszemélyzet tevékenységére.

6. § (1) Aki jégen jégkitermelést folytat, vagy a halak oxigén ellátását biztosító, 1 négyzetméternél nagyobb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet 1 méteres magasságban elhelyezett, legalább 10-10 centiméter széles, piros-fehér csíkozású korláttal ellátni. A kihelyező a jégmentessé vált területet jelző eszközöket köteles eltávolítani a figyelmeztető jelzés elhelyezésére okot adó körülmény megszűnésekor.

(2) Aki a jégen 1 négyzetméternél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (pl. nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni.

(3) Jégkitermelés vagy más jégen történő munkavégzés esetén a munkáltató köteles figyelőszolgálatot szervezni és mentő eszközöket biztosítani.

 

A jégpálya kijelölés nem kötelezettsége az önkormányzatoknak, hiszen erre jogszabály nem kötelezi Őket, azonban a vízirendészet részéről komoly szakmai indokai vannak ezek kezdeményezésének. Az ok elsősorban a biztonság lehetőségek szerinti szavatolása, hiszen egy jó helyen kijelölt (kis vízmélységű strand a part közvetlen közelében, ahol a víz akár a mederig le tud fagyni, így kicsi a beszakadási kockázat) jégpálya, amelynek fizikailag megjelölt határai vannak, karbantartása folyamatos, valamint a mentőeszközök és mentésre alkalmas személyek állnak rendelkezésre a pálya közelében mindenképpen sokkal biztonságosabb, mint a jégen tartózkodás egyéb szabad formái.

 

A Balaton jégfelülete nem összefüggő, rianásokkal, hóval, helyenként nyílt vízterülettel tarkított, ezért nagyon fontos hogy a jégen közlekedők mindenképpen a part közvetlen közelében, kis vízmélységű helyen tartózkodjanak, ahol az esetleges mentés még eredményes lehet.

 

A leginkább fontos gyakorlati szabályokat így lehetne összefoglalni:

  • jégen csak akkor tartózkodjunk, ha a jég nem olvad, nem mozog, kellő vastagságú (az egyéntől, vagy a csoport nagyságától függ)
  • ne menjünk kikötők vagy egyéb mélyvízű területek feletti jégre, mert az fokozottan veszélyes,
  • járművel ne hajtsunk a szabad vizek jegére,
  • a parttól ne távolodjunk el nagyon, mert drasztikusan csökkenhet a belátható jégfelület, így nem látjuk csak a hozzánk közeli területeket, és esetleg a szabad vízterületek, vagy heterogén jégterületek elzárnak minket a kijutási lehetőségtől,
  • soha ne tartózkodjunk egyedül a jégen,
  • ne tartózkodjunk a jégen éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között, mert a láthatóságunk és a saját észlelésünk szinte a minimumra csökkenhet,
  • legyen nálunk feltöltött mobil telefon, egy esetleges baleset, vagy elesés során bekövetkezett egyéb súlyos sérülés esetén a segélyhívásra (1817-es vízi segélyhívó, vagy a 112-es segélyhívó telefonszám),
  • soha ne aludjunk el a jégfelületen.

 

A víziközlekedés rendőrhatósági igazgatásáról szóló 13/1996. (VI.28.) BM. Rendelet 2. § d, bekezdésében foglaltak alapján a vízirendészet rendőri szervei ellenőrzik a szabad vizek jegén tartózkodás szabályainak megtartását.

A tópart mellett hat helyen, Siófokon, Balatonföldváron, Fonyódon, Keszthelyen, Balatonfüreden és Balatonkenesén található vízirendészeti rendőrőrs.

Abban az esetben, ha szabálysértést észlelnek (tehát valaki a fent leírt 46/2001.BM. rendeletben foglalt szabályokat megszegi) a 2012. évi II. törvény 202. §-a alapján Jégen tartózkodás szabályainak megszegése szabálysértés miatt figyelmeztetnek, helyszíni bírságolnak (ötezertől ötvenezer forintig) vagy szabálysértési feljelentést tesznek, amely ötezertől százötvenezer  forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

 

kép: Kajetán Jácint