Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

a10f5836e7e346e0821f5262f8635d03

A kormány tovább egyszerűsíti és gyorsítja az egyes családtámogatásokkal kapcsolatos ügyintézést - az ezt célzó törvénymódosítási javaslatokat szerdán nyújtotta be az Országgyűlésnek a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

 

A KIM szerdán az MTI-nek küldött közleményében azt írta: amennyiben a módosításokat az Országgyűlés is elfogadja, akkor egyes családtámogatási eljárásokban a korábbinál kevesebb dokumentumot kell benyújtani, emellett megszűnik a tanulói/hallgatói jogviszony kötelező igazolása, így a szülőknek néhány kivételtől eltekintve nem kell majd beszerezniük az erről szóló igazolást. Néhány kivételes esettől eltekintve a szülőtől vagy a tanulótól 2023. szeptember 1-jétől nem kérhető a tanulói jogviszony igazolása a tankötelezettség időtartama alatt, annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti. A tankötelezettség lejártát követően a tanuló érvényes diákigazolvánnyal igazolhatja tanuló/hallgató jogviszonyát egészen a felsőoktatási hallgatói jogviszony végéig - ismertette a tárca. A minisztérium kitért arra is, hogy a tervezet eljárási könnyítést tartalmaz azon szülőknek, akik gyermekük után gyermekgondozási díjra (gyed) voltak jogosultak.

Esetükben 2024. július 1-jétől a gyermekgondozási díjra való jogosultság megszűnését követően hivatalból történik a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) megállapítása. Ezzel éves szinten százezernél is több biztosított szülő mentesül a kérelem benyújtásának kötelezettsége alól. A javaslat szerint a családi pótlék 50-50 százalékos megosztása iránti kérelmet a jövőben a különélő szülők egyike is benyújthatja majd. További változás, hogy a vér szerinti apa is jogosulttá válhat az anyasági támogatásra, ezáltal megigényelheti az anyasági támogatást abban az esetben, ha az anya az igénylést megelőzően elhalálozik és az apa gondoskodik a gyermekről - olvasható a közleményben.

 

forrás: origo.hu

kép: internet